PET SAVETA KAKO DA REŠITE PROBLEM SA ZATVOROM: Pazite se hronične opstipacije - Promena ishrane često je jedina terapija

V. N.

13. 11. 2022. u 18:50

UKOLIKO često patite od zatvora, odnosno imate stolicu manje od tri puta nedeljno znači da bi trebalo da promenite ishranu.

ПЕТ САВЕТА КАКО ДА РЕШИТЕ ПРОБЛЕМ СА ЗАТВОРОМ: Пазите се хроничне опстипације - Промена исхране често је једина терапија

Foto: Shutterstock

Ovo je osnovna terapijska mera za rešavanje ovog zdravstvenog problema i neretko jedina koja je potrebna. Redovno pražnjenje creva je preduslov dobrog zdravlja, jer oslobađa organizam brojnih otrova iz hrane, lekova, cigareta, vazduha... Takođe, redovno pražnjenje creva je preduslov dobrog imuniteta. U slučaju nedostatka pražnjenja bar svakog trećeg dana, imuni sistem je u defanzivi.

Pored nadutosti i bolova u stomaku, česta posledica zatvora su i hemoroidi, kao i analna fisura. Neretko, ovaj zdravstveni problem prate i glavobolja, loš zadah, problemi sa kožom, umor, malaksalost...

Evo nekoliko jednostavnih saveta kako da poboljšate probavu.

Povećajte unos vode

ućava telu da izlučuje "otpad" putem znojenja, mokrenja i pražnjenja. Prema objašnjenju Mejo klinike, voda pomaže u razgradnji hrane koju jedemo, omogućavajući telu da apsorbuje sve hranljive materije iz nje, a da preostali sadržaj izbaci. Nakon što popijemo vodu, i tanko i debelo crevo je upijaju i tako se poboljšava cirkulacija u malim krvnim sudovima creva.

Foto: Profimedia

Više ulja

Da bi creva pravilno radila, odnosno da biste pospešili probavu ishrana mora da sadrži što više zdravih prirodnih ulja kojima obiluju orašasto voće, semenke i avokado. Izbegavajte suvu hranu, jer da biste nju svarili potrebno je više vlage koju će uzeti iz organizma. Zato bi trebalo da jedete hranu koja je prirodno vlažna i kuvana, ne suva. Najgora hrana za spora creva su kokice, suvo voće, musli, i slično.


Očistite organizam

Za one sa viškom kilograma i sporom probavom preporučuje se čišćenje organizma. Popularan način čišćenja organizma jeste taj da jedan ili dva dana pijete samo sok koji ćete napraviti sami od svežeg voća i povrća. Drugi je način da jedan dan u nedelji pijete samo vodu i ne jedete nikakvu tvrdu hranu.

Foto Shutterstock

 

Ne sirovoj hrani

Ishrana koja se bazira na termički neobrađenoj hrani, takođe može da pomogne, ali bi trebalo voditi računa da su za njenu probavu potrebni posebni enzimi, drukčiji od enzima koji služe za probavu termički obrađene hrane. Najbolje je, ipak, da pravite kombinaciju termički obrađene i presne hrane.

Celovite žitarice

Celovite žitarice su složeni ugljeni hidrati koji dugoročno snabdevaju energijom i sagorevaju postupno. Celovite žitarice su kinoa, ječam, proso, amarant, ovas i pirinač. Izbegavajte hleb, testeninu i ovsene pahuljice. To je "teška hrana" koja usporava rad creva i tako podstiče debljanje.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba