NAJMLAĐE DETE NA DIJALIZI JE BEBA: Bubreg u Srbiji čeka 30 dece, 2.000 pacijenata na listi za transplantaciju

Novosti online

07. 10. 2022. u 00:39

TRIDESETORO dece iz Srbije pacijenti su na dijalizi, kaže predsednica Udruženja "Donorstvo je herojstvo" Ivana Jović. Dodaje da je najmlađe dete na dijalizi na Univerzitetskoj dečkoj klinici u Tiršovoj beba, rođena 2021. godine.

НАЈМЛАЂЕ ДЕТЕ НА ДИЈАЛИЗИ ЈЕ БЕБА: Бубрег у Србији чека 30 деце, 2.000 пацијената на листи за трансплантацију

Foto: Piksabej

Na konferenciji održanoj u Beogradu troje predstavnika pacijenata i predstavnik Ministarstva zdravlja uoči Međunarodnog dana donora, koji se obeležava 12. oktobra, govorili su o potrebama pacijenata, ne samo na dijalizi, tj. onih koji čekaju bubreg, već i o potrebama pacijenata sa obolelom jetrom, srcem, rožnjačom, a kako je najavljeno, u skoroj budućnosti - i pacijenata sa teškim bolestima pluća.

Prema proceni, u zemlji je oko 2.000 pacijenata koji čekaju transplantaciju. Kako dr Vojislav Radosavljević iz Uprave za biomedicinu navodi, liste nisu precizne, jer se stalno menjaju. Dva su razloga za to - neki pacijenti se stavljaju na listu kao novi, neki sa liste, nažalost, umiru.

Prema njegovim rečima, u zemlji je oko 1.000 pacijenata koji čekaju transplantaciju rožnjače, ima 700-800 onih koji čekaju transplantaciju bubrega, oko 60 onih koji čekaju jetru i oko 40 onih koji čekaju pluća.

- Postoji lista čekanja i za pluća koja se tek formira, i njih je oko 60 - kaže Radosavljević, dodajući da se radi na edukaciji tima za transplantaciju, te da je sa tehnološko-medicinskog aspekta ova transplantacija komplikovanija u odnosu na one koje se već rade u zemlji: bubrega, jetre, srca i rožnjače: - Radimo na tome da ostvarimo prvu transplantaciju pluća u narednoj godini.

Foto: Profimedia/instagram ursulalolitas

Novina za pacijente sa liste čekanja jeste da je transplantacija bubrega sa živog donora "vraćena" u Srbiju, te da je u periodu od juna obavljeno 14 takvih transplantacija kod nas.

- Na VMA je obavljeno šest transplantacija bubrega sa živog donora, u Kliničkom centru Vojvodina 5, u KC Niš dve i u KCS jedna - ističe Radosavljević.

Pored ovih dobrih vesti, u proteklom periodu beležimo i jednu poražavajuću statistiku. Bilo je 14 potencijalnih donora i nijedne saglasnosti porodice za doniranje njihovih organa.

- I u svetu je 50 odsto odbijanja, ali nije 100 odsto - kaže doktor u nadi da će se apelima podići svest o spasavanju života doniranjem organa moždano preminulih pacijenata.

BONUS VIDEO - “5 MINUTA SA” PČELAROM: Sve tajne plemenite veštine – evo kako da prepoznate pravi med

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DA LI STE PRIMETILI? Kako je Kosjerina reagovala na reči Radeta Bogdanovića o ŽENAMA FUDBALERA