JELOVNIK ZA ZDRAVA PLUĆA: Jedite namirnice bogate selenom, pijte čaj od đumbira i borovih iglica
AEROZAGAĐENjE, pušenje i razne prehlade najčešći su razlog koji dovodi do produkcije viška sekreta u plućima, kao i do gomilanja toksina.
Foto: Shutterstock
Zato stručnjaci za ishranu napominju da je zdrava trpeza ključna i za očuvanje zdravlja pluća, jer pojedine namirnice imaju moć da ih "pročiste", a istovremeno smanje rizik od pojave infekcije i raka respiratornih organa. Više namirnica koje su dobre za pluća preporučuje se i onima koji su preležali kovid 19, čak iako je bio izazvan omikron sojem koji se retko kad spušta na pluća.
Na listi namirnica koje posebno pogoduju zdravlju pluća su one koje su bogate selenom. To su razne vrste ribe, poput tunjevine, lososa i bakalara, a ima ga i u jagnjetini, jajima i žitaricama.
Među žitaricama, zdravlju pluća najviše odgovara kukuruz šećerac. Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, za koji se tvrdi da štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans. Pri izbacivanju toksina iz pluća odličan saveznik je i đumbir. Poželjno je da se pije čaj od korena ove biljke, jer olakšava disanje. Preporučuje se i čaj od borovih iglica, koji najčešće služi za ispiranje grla i usta, ali nije zanemarljiv njegov učinak ni u borbi protiv ozbiljnih bolesti pluća.
Evo petodnevnog jelovnika za očuvanje zdravlja pluća:
Ponedeljak
Doručak: 150 g kukuruza šećerca sa kašikom manje masne pavlake, sitno iseckane pečenice i svežeg krastvca
Foto: pixabay
Ručak: jagnjetina kuvana sa kupusom, salata od paradajza i crnog luka, kriška hleba
Večera: omlet sa pečurkama
Utorak
Doručak: 150 g kukuruza šećerca sa sitno iseckanim crvenim lukom i pradajzom Foto: Shutterstock
Užina: šolja čaja od đumbira, parče dinje
Ručak: boranija sa mesom i salatom po izboru, kriška hleba
Večera: čaša kiselog mleka sa dve kašičice sveže mlevenog lana
Sreda
Doručak: 150 g kukuruza šećerca sa mladim sirom i paradajzom Foto: Free Images Pixabay
Užina: šolja čaja od borovih iglica i parče lubenice
Ručak: pastrmka sa roštilja sa krompir salatom
Četvrtak
Doručak: 150g kukuruza šećerca sa kašikom manje masne pavlake i pilećim prsima Foto Shutterstock
Užina: šolja čaja od đumbira i maline
Ručak: losos sa barenim kromprom
Večera: 200 g graška začinjenog po ukusu, 50 g mladog sira
Petak
Doručak: 150 g kukuruza šećerca sa sitno iseckanim barenim jajima i paradajzom i crnim lukom Foto: Free Images Pixabay
Užina: dve šljive
Ručak: 200 g govedine i rižoto sa paprikama
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)