KOD DERMATOLOGA I ZBOG – VRUĆINA: Koža se zbog znoja lako upali i ojede, a preventiva je jednostavna

I. Kovačić

15. 08. 2022. u 09:50

POJAČANO znojenje, gojaznost, loša higijena i neregulisan nivo šećera u krvi najčešći su uzroci koji dovode do upale i ojeda kože - intertriga.

КОД ДЕРМАТОЛОГА И ЗБОГ – ВРУЋИНА: Кожа се због зноја лако упали и оједе, а превентива је једноставна

Foto: Shutterstock

Ovo površno zapaljenje pregibnih površina između dojki, butina i trbušnih nabora, koje nastaje kao posledica iritacije usled povišene temperature, trenja, vlage, raskvašavanja i raskiseljavanja kože i loše ventilacije u pomenutim zonama, mora da se leči jer može da dovede do produbljivanja infekcije i posledično do sepse.

Docent dr Jelena Stojković Filipović, dermatolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da bi intertriga najviše trebalo da se čuvaju oboleli od dijabetesa:

- Njima se intertrigo javlja i na stopalima i između prstiju i lako može da dovede do ozbiljnih komplikacija - upozorava dr Stojković Filipović.

Intertrigo je latinski naziv nastao od reči inter (između) i terere (trljati), što veoma dobro objašnjava prirodu ove pojave.

- U početku, intertrigo se manifestuje kao crvenilo, često praćeno svrabom i peckanjem - kaže naša sagovornica. - Crvenilo može da bude različitog intenziteta sa sekundarnim promenama, a može da napreduje do ozbiljnije upale sa pojavom rascepljene kože, njenog vlaženja i curenja limfe.

PREVENTIVNO KREME S CINKOM

DA bi se pojava intertriga sprečila, osnovno je često tuširanje i sušenje kože mekanim pamučnim peškirom. Od pomoći može da bude i primena pastoznih krema koje se sastoje od rastvora aluminijum-acetata, cink-oksida i petrolatuma, jer smanjuju trenje i iritaciju kože. Nošenje široke odeće od prirodnih materijala i rad u klimatizovanom prostoru takođe su dobra prevencija. Koliko god da je koža očišćena, neohodno je da se kožni nabori stalno održavaju suvim. U tome od pomoći može da bude i stavljanje tkanine, maramice i gaze u nabore kože, kao i korišćenje talka ili drugih pudera za apsorbovanje vlage.

Doktorka Stojković Filipović kaže da se intertrigo javlja i kod dece i kod odraslih, a najčešće oko dojki, na trbušnim naborima i između anusa i genitalija:

- Bebe i novorođenčad su takođe skloni razvoju promena u pregibima vrata, zbog njegove kratkoće, savijenog držanja i slinavljenja - navodi dr Stojković Filipović.

Kada se koža zbog znoja i trenja upali, lako je napadaju bakterije i gljivice.

- Sekundarna infekcija kože ovim patogenima je veoma česta komplikacija intertriga - kaže naša sagovornica. - Najčešća sekundarna infekcija uzrokovana je razmnožavanjem kandide. Međutim, i drugi mikroorganizmi mogu da se razvijaju na ovako izmenjenoj koži. To su gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, kao i druge gljivice i virusi. U težim slučajevima intertriga, infekcija može biti složenija i uključivati i sojeve bakterija otporne na antibiotike.

Foto: Shutterstock

Lečenje ovog zapaljenja zbog više faktora koji utiču na njega za dermatologe često predstavlja izazov.

- Kod većine pacijenata dovoljna je lokalna primena antibiotika i antimikotika dva puta dnevno do povlačenja osipa, optimalno dve nedelje - objašnjava dr Stojković Filipović. - Sistemski antigljivični lekovi su opcija kod upornih gljivičnih infekcija. Kortikosteroidi za lokalnu upotrebu se mogu primeniti zbog antizapaljenskog efekta, ali to nije uvek neophodno.

BONUS VIDEO - SPREJ PROTIV KOMARACA: Napravite domaći sprej protiv komaraca i rešite se muka tokom leta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!