INTERVJU Doktor Stojan Perić, neurolog UKCS: Oštećene nerve ni najnoviji lekovi ne mogu uvek da poprave

I. Kovačić

10. 06. 2022. u 10:00

U SRBIJI oko 700.000 ljudi pati od neuropatskog bola, a među njima je najviše onih kod kojih je to posledica dijabetesa i moždanog udara. Nije mali broj ni onih kod kojih su bolna oštećenja nerava nastala usled sindroma karpalnog tunela, lupusa, zloupotrebe alkohola, degenerativnih promena na kičmi, povreda kičmene moždine, multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti. Za ublažavanje bola se koriste specifični lekovi, ali kod određenog broja pacijenata oni nemaju efekta, pa se moraju primeniti i druge, nefarmakološke metode. Ponekad su i one bez uspeha.

ИНТЕРВЈУ Доктор Стојан Перић, неуролог УКЦС: Оштећене нерве ни најновији лекови не могу увек да поправе

Privatna arhiva

U intervjuu, za "Novosti", dr Stojan Perić, neurolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da mi imamo i staru i savremenu terapiju za lečenje neuropatskog bola:

- Za lečenje neuropatskog bola koristimo lekove koji blokiraju okidanje bolnih impulsa na samom nervu, kakav je, recimo, karbamazepin. Radi se o starom leku, koji može imati i značajna neželjena dejstva. U novije lekove spadaju gabapentinoidi (pregabalin i gabapentin), koji zatvaraju "kapiju" koja propušta bolni signal iz kičmene moždine ka mozgu. Sledeća grupa su lekovi koji inhibišu ovu istu kapiju descedentno, odnosno odozgo. To su lekovi iz grupe antidepresiva, i to triciklični antidepresivi poput amitriptilina, i selektivni inhibitori preuzimanja serotonina i noradrenalina, poput duloksetina i venlafaksina.

Koje su još terapijske opcije dostupne?

- Opioidni analgetici su sledeća značajna grupa lekova za neuropatski bol. Tu spada tramadol, koji je stari lek, i tapentadol, koji je novi lek i ima manje neželjenih dejstava. Noviji molekuli su na nivou kliničkog istraživanja i još nisu odobreni od strane regulatornih agencija. Postoje i lokalni lekovi u vidu kremova i gelova, recimo kapsaicin i lidokain.

Osim lekovima, kako još može da se leči neuropatski bol?

- Pored farmakološke terapije, za lečenje neuropatskog bola može se pokušati sa nefarmakološkom neinvazivnom terapijom, u koju spadaju različite metode fizikalne terapije, akupunktura, kognitivna i bihevioralna terapija, relaksaciona i okupaciona terapija. Postoje i hirurške procedure, koje se primenjuju ako lekovi i nefarmakološka terapija nisu od pomoći. Tu spada blokada nerva, neuroliza, stimulacioni uređaji, medicinske pumpe i slično.

Šta sa pacijentima koji nemaju dobar odgovor na propisanu terapiju?

- Ukoliko odgovor na primenu jednog leka nije potpun uz punu dozu leka i dovoljno trajanje terapije, vredi pokušati s kombinacijom lekova različitog mehanizma dejstva (recimo pregabalin i duloksetin). Ukoliko ovo nije od pomoći, može se pokušati s nefarmakološkim neinvazivnim ili interventnim procedurama ili studijskim lekovima. I pored svih terapijskih mogućnosti, jedan deo pacijenata i dalje ostaje neizlečen i neuropatski bol značajno utiče na njihovo funkcionisanje i kvalitet života.

Koliko je u eliminisanju neuropatskog bola efikasna blokada nerva i koja su njena neželjena dejstva?

- Blokada nerva se ne razmatra kod polineuropatija, već kod radikulopatija i mononeuropatija. Kontroverzni su stavovi o lokalnoj blokadi nervnog korena i nerva u lečenju neuropatskog bola. Nema dobro dizajniranih studija, koje pokazuju jasnu efikasnost ovog pristupa u lečenju. S druge strane, praksa pokazuje da pojedini pacijenti mogu imati prolaznu korist od ove metode. Ipak, postoje i potencijalna neželjena dejstva ove terapije. Smatra se da lokalna aplikacija leka može dovesti do lezije nerva i njegove fibroze, što kasnije može otežati hiruršku intervenciju ukoliko bude potrebna.

Po čemu se neuropatski bol razlikuje od bola kod povrede ili bola upaljenog zgloba?

- Klasični ili nociceptivni bol nastaje kada postoji nadražaj receptora za bol nekom potencijalno opasnom spoljašnjom draži, recimo mehaničkom povredom, toplotom i slično. Za ovu vrstu bola pomažu standardni analgetici poput paracetamola, metamizola i nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao što su ibuprofen i diklofenak. Za razliku od klasičnog, upalni ili inflamatorni bol nastaje draženjem nociceptora od strane inflamatornih medijatora - citokina, leukotriena. Tipičan primer inflamatornog bola je bol kod reumatoidnog artritisa. Za ovu vrstu bola pomažu nesteroidni antiinflamatorni lekovi i kortikosteroidi. Kod neuropatskog bola nema nadražaja receptora za bol. Neuropatski bol se javlja kao posledica oštećenja perifernog ili centralnog somatosenzornog sistema, bilo gde od nervnih završetaka do moždane kore. Zato su za lečenje ovog bola potrebni specifični lekovi.

Koliko često je neuropatski bol posledica dijabetesa, a koliko moždanog udara?

- Oko 50 odsto pacijenata s dijabetesom ima dijabetesnu polineuropatiju. Učestalost polineuropatije iznosi oko 10 odsto kod pacijenata s novodijagnostikovanim dijabetesom do 70 odsto nakon 15 godina trajanja ove bolesti. Među pacijentima s dijabetesnom neuropatijom, polovina ima neuropatski bol. S druge strane, učestalost neuropatskog bola kod pacijenata koji su preživeli moždani udar iznosi 10 do 15 procenata. Ipak, apsolutni broj ovih pacijenata nije mali, jer je moždani udar česta bolest. Pri tome, neuropatski bol se javlja kod pacijenata koji su imali strateške moždane udare koji zahvataju značajne senzorne centre, uključujući talamus, parijetalni režanj mozga i lateralni deo produžene moždine.

Pratilac sistemskih bolesti

Koja još stanja uzrokuju neuropatski bol?

- Pored pomenute dijabetesne polineuropatije, alkoholna polineuropatija je veoma česta i daje neuropatski bol. Zahvaćenost pojedinačnih nerava, odnosno mononeuropatija, takođe, može biti bolna i tipičan primer ovakve neuropatije je sindrom karpalnog tunela. Kod sistemskih bolesti vezivnog tkiva, kao što je lupus, javlja se mononeuritis multipleks kod kog je asimetrično zahvaćen veći broj nerava i tipično se ispoljava neuropatskim bolom uz gubitak senzibiliteta i slabosti. Zahvaćenost nervnih korenova, odnosno radikulopatija je veoma čest uzrok neuropatskog bola. Bol se ovde javlja zbog pritiska diskusa na nervni koren i zbog degenerativnih procesa na kičmi. Oko trećine pacijenata s hroničnim lumbalnim bolnim sindromom, koji je inače veoma čest, ima neuropatski bol. Centralni uzroci neuropatskog bola, pored gore pomenutog moždanog udara su multipla skleroza, Parkinsonova bolest, povrede kičmene moždine i slično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave