PODRIGIVANJE ZBOG GASTRITISA, ILI REAKCIJE NA LAKTOZU? Mnogo je razloga zašto se "vraća vazduh", proverite na vreme da nije bolest

V. N.

13. 05. 2022. u 14:50

PODRIGIVANjE je prirodna i česta pojava.

ПОДРИГИВАЊЕ ЗБОГ ГАСТРИТИСА, ИЛИ РЕАКЦИЈЕ НА ЛАКТОЗУ? Много је разлога зашто се враћа ваздух, проверите на време да није болест

Foto: Free Images Pixabay

Podrignuti tri do četiri puta nakon jela je apsolutno normalna pojava i javlja se upravo zbog povećanog unosa vazduha. Povezuje se sa mnogim stanjima, međutim u najvećem broju slučajeva predstavlja funkcionalni poremećaj.

- Do unosa veće količine vazduha dolazi najčešće zbog prebrzog unosa hrane ili pića, takođe se može povezati i sa konzumiranjem određenih namirnica, poput pasulja, brokolija, kupusa i graška, a naravno opšte je poznato da gazirana pića i alkohol najviše provociraju podrigivanje - kaže dr Srđan Marković, gastroenterolog.

Foto Arhiva

Prema rečima dr Markovića, anksioznost, kao i uzimanje nekih lekova mogu se povezati sa češćim podrigivanjem. Od bolesti, mogući uzrok su gastroezofagealni refluks, gastritis ili intoleranciji na laktozu.

BONUS VIDEO - Osnovne vežbe za istezanje vrata: Dovoljna je samo jedna stolica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju