OPERISANA DIOPTRIJA SE (NE) VRAĆA? Savet stručnjaka - kako da znamo da li smo kanidat za lasersku korekciju, ili zamenu očnog sočiva

V. N.

11. 05. 2022. u 14:50

KADA se kaže da neko ima problem sa dioptrijom to znači da ima problem sa vidom.

ОПЕРИСАНА ДИОПТРИЈА СЕ (НЕ) ВРАЋА? Савет стручњака - како да знамо да ли смо канидат за ласерску корекцију, или замену очног сочива

Foto Shutterstock

Uzrok same dioptrije je nepravilna prelomna moć rožnjače, pa osoba, u zavisnosti od  takozvane refrekcione greške. Postoje tri tipa dioptrije: kratkovidost (miopija), dalekovidost (hipermetropija) i asigmatizam (rasipanje svetla). Korekcija problema diptrije je decenijama vršena uz pomoć naočara, a onda je medicina uznapredovala.

Sada neke od tih problema mogu da se trajno reše hirurški.


Prema rečima dr Zore Ignjatović, oftalmologa-hirurga, ukoliko se radi o mladoj osobi koja je kratkovida, dalekovida ili ima astigmatizam, najčešće se dioptrija uklanja laserom tako što se modelira rožnjača.

- Postignuti rezultati su trajni, sve do momenta kad dođe do slabljenja akomodacije, jer će tada ove osobe, koje će i dalje videti dobro na daljinu, početi da nose naočare za blizinu. Slučajevi pravog "vraćanja dioptrije" su za dobro odabrane pacijente retki, naročito kod kratkovidosti i astigmatizma, dok su kod dalekovidosti češći - kaže dr Zora Ignjatović.

Foto Privatna arhiva

Prosečni opseg dioptrija koje se skidaju laserom je do minus osam ili devet za kratkovidost (zavisno od urođene debljine rožnjače), za astigmatizam i dalekovidost do četiri ili pet dioptrija, ponekad i nešto više.

- Osobama starijim od 45 godina retko se savetuje ovakva korekcija dioptrije. Oni su bolji kandidati za refraktivnu zamenu sočiva i taj rezultat je trajan - savetuje dr Ignjatović.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna