VEŽBAMA POBEDITE NESANICU: Četiri pravila za redovan i kvalitetan san

V. N.

17. 04. 2022. u 09:50

HRONIČNA nesanica može da bude veliki zdravstveni problem, jer naučno je dokazano da nedostatk sna remeti krvni pritisak, nivo šećera u krvi, metabolizam masti, kao i svako drugo funkcionisanje organizma.

ВЕЖБАМА ПОБЕДИТЕ НЕСАНИЦУ: Четири правила за редован и квалитетан сан

Foto Shutterstock

Pre nego što za rešenje ovog problema potražite pomoć neurologa koji se bavi poremećajima spavanja, savet je da probate sa primenom zdravih navika.

Prvo i osnovno je da se pridržavate rutine spavanja, a to znači da na počinak uvek odlazite u isto vreme, budite se u isto doba dana, i da ne dremate u popodnevnim satima.

Drugo bitno pravilo je higijena spavanja, a to podrazumeva da dva sata pre odlaska u krevet ne jedete, pogotovo obilnu i kaloričnu hranu, ne pijete alkohol, kafu i ne pušite.

Treće važno pravilo je relaksacija. Kada legnete trudite se da se opustite i razmišljate o stvarima koje vas umiruju. Od pomoći može da bude i samomasaža slepočnih tačaka, kao i ruku između palca i kažiprsta.

Od velike koristi da utonete u san može da bude i ovih nekoliko jednostavnih vežbi.

Protezanje i zevanje

Dok ležite na leđima, udahnite i istegnite obe ruke iznad glave. Uz izdisaj, spustite ruke pored tela pa se masirajte od grudi ka stomaku. Ponovite onoliko puta koliko vam prija, a zatim pokušajte da zevate kao da ste veoma pospani. Organizam se zevanjem opušta i priprema za san.

Stezanje i opuštanje

Dok ležite u krevetu stežite obe pesnice iz sve snage i izdržite tako što duže možete. Zatim, snažno stežite i opuštajte mišiće nogu. Vežbu izvodite pet minuta. Ona pomaže da se umorite i brže zaspite.

Udoban položaj

Lezite na desnu stranu, desnu ruku savijte u laktu, a dlan stavite ispred lica. Levu ruku oslonite laktom na kuk, a ruku spustite ispred stomaka. Desna noga je ispružena, a levo koleno savijeno na dušeku, ispred desne butine. Opustite se i ujednačite disanje.

Privlačenje kolena na grudi

Ležeći u krevetu, savijte kolena, udahnite duboko i šakama privucite kolena na grudi. Dok ih privlačite oslobađajte vazduh postepenim izdisajem. Ponovite vežbu nekoliko puta, jer ćete tako ublažiti napetost u leđima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri