I VITAMIN SKRAĆUJE ŽIVOT AKO SE PREDUGO UZIMA: Dr Stanišić upozorila na neadekvatno korišćenje suplemenata

Novosti online

12. 04. 2022. u 20:42

ZDRAV život je tema o kojoj se sve više govori, zbog sve većeg broja hroničnih bolesti koje su veoma učestale.

И ВИТАМИН СКРАЋУЈЕ ЖИВОТ АКО СЕ ПРЕДУГО УЗИМА: Др Станишић упозорила на неадекватно коришћење суплемената

Foto Shutterstock

Zdrav način života između ostalog podrazumeva i zdravu ishranu, a mnogi svoj imunitet jačaju unošenjem raznih suplemenata. Međutim, da sa suplementima treba biti veoma oprezan u Jutarnjem programu na TV Prva istakla je stručnjakinja za ishranu, prof. dr Svetlana Stanišić, otkrivajući podatak iz istraživanja, da jedan vitamin skraćuje život ako se predugo uzima.

- Ima istraživanja i to su jako poznata, na primer, pre deset godina je još objavljeno u ’Žurnal of amerikan medikal sosajeti’ da redovno uzimanje vitaina B9 i B12, možete to prevesti na kompleks B vitamina, da skraćuje život i posebno povećava rizik od smrtnosti od raka.Oni su pratili ljude šest godina, svakodnevno su uzimali suplemente vitamina B i pokazalo se da je 30 odsto bila veća smrtnost, to je ogroman procenat. Zbog čega dolazi do toga? Vitamin B obezbeđuje energiju za naše ćelije, pa kao što pomaže razvoj i dobijanje energije u našem organizmu, takođe podstiče tkiva koja brzo rastu, a to može biti maligno tkivno. Pošto se svaki dan u našem telu stvara izvestan broj malignih ćelija, naše telo ne stigne da ih se reši pre nego što im vitamin B da podstrek da se raspire. Ja bih rekla da moramo da budemo oprezni sa tim - rekla je dr Stanišić.

Ona je upozorila i na još jedan vitamin.

- Isto je sa suplementima vitamina E, takođe se pokazalo da skraćuje život, iako veliki broj američkih kardiologa uzima ovaj vitamin zato što znaju da je dobar za srce i krvne sudove, ali isto skraćuje život jer ovi antioksidansi kad se uzmu u velikoj količini isto mogu da deluju prooksidantno - naglasila je doktorka.

Foto: Printskrin TV Prva

dr Svetlana Stanišić

Ona je istakla da to ne znači da u ovi vitamini štetni, već da ih ne treba uzimati predugo.

- Treba biti umeren i samo povremeno, do mesec ili dva najviše uzimati vitamine. Izuzetak je vitamin D koji možemo uzimati pred kraj zime, za koji je pokazano da utiče pozitivno na dugovečnost, svi ostali vitamini – oprezno.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)