OPREZ SA LEKOVIMA ZA ŽELUDAC: Savet lekara - Uvek se uzimaju na prazan stomak, a ne bi ih trebalo piti duže od mesec dana!

I. K.

08. 03. 2022. u 09:45

OSEĆAJ pečenja i žarenja u želucu, kao i mnoge druge digestivne tegobe, sve su učestaliji razlog da se na svoju ruku piju lekovi protiv povećanog stvaranja želudačne kiseline.

ОПРЕЗ СА ЛЕКОВИМА ЗА ЖЕЛУДАЦ: Савет лекара - Увек се узимају на празан стомак, а не би их требало пити дуже од месец дана!

Foto Shutterstock

S obzirom na to da su vrlo efikasni, neretko ih bez saveta lekara mnogi koriste duži vremenski period, pa čak i godinama.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog, kaže da takav pristup može ozbiljno da naruši zdravlje i da ove medikamente, koji se stručno nazivaju inhibitori protonske pumpe, ne bi trebalo piti duže od mesec dana bez preporuke lekara:

- Ovim lekovima se efikasno blokira stvaranje hlorovodonične kiseline u ćelijama u sluznici želuca. Međutim, oni mogu da imaju i neželjene efekte, poput stvaranja manjka magnezijuma, otvranja vrata digestivnim infekcijama, smanjenja iskoristljivosti vitamina B 12, što dovodi do anemije.

Naš sagovornik među neželjenim efektima posebno ističe "rebound" fenomen:

- To znači da kada pacijent prestane da ih uzima, dolazi do izraženijeg lučenja kiseline. Zato i savetujemo da je pre upotrebe ovih lekova važno da se pacijent posavetuj sa gastroenterologom.

Foto: Free Images Pixabay

Uvek se uzimaju na prazan želudac

Inhibitori protonske pumpe, kako navodi dr Marković, uvek se uzimaju na prazan želudac:

- Za njihovu primenu ima dosta indikacija. To su upala jednjaka, refluksna bolest, ulkusna bolest želuca i dvanaestopalačnog creva, prevencija ulkusa indukovanih lekovima iz grupe nesteroidnih antireumatika i acetil-salicilne kiseline koji negativno utiču na sluznicu želuca, Zolinger-Elisonov sindrom, a takođe su i neizostani deo terapije protiv helikobakterije. Pored toga, svoju primenu nalaze i kod funkcionalnih dispepsija i eozinofilnog gastritisa. To su stanja povezana sa povećanim lučenjem hlorovodonične kiseline u želucu što je u osnovi navedenih poremećaja.

BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)