PREKID TERAPIJE SAMO UZ PREPORUKU LEKARA: Kod visokog pritiska ovo je jedini način da više ne uzimate lekove

V. N.

07. 03. 2022. u 19:50

HIPERTENZIJA, odnosno povišen pritisak je direktan uzročnik mnogih teških oboljenja kao što su infarkt miokarda (srčani udar), moždani udar, otkazivanje bubrega kod pacijenta je na dijalizi, može dovesti i do aneurizme abdominalne aorte (proširena aorta, „bomba u stomaku“) i oštećenja vida.

ПРЕКИД ТЕРАПИЈЕ САМО УЗ ПРЕПОРУКУ ЛЕКАРА: Код високог притиска ово је једини начин да више не узимате лекове

Foto: Depositphotos

Kada je ozbiljna, leči se i neophodnim medikamentima, sa čijom upotrebom pacijenti ne bi trebalo nikako da prekidaju na svoju ruku.

Prema rečima prof. dr Slobodana Jankovića, farmakologa, promenu ozbiljne terapije kao što je antihipertenzivna, ni u kojoj situaciji ne treba sprovoditi bez saglasnosti lekara koji ju je propisao.

- Postupak je sledeći: trebalo bi šest dana pre i popodne meriti krvni pritisak kod kuće, u sedećem položaju, uvek na istoj ruci, i uvek posle odmora od 10 minuta, i izmerene vrednosti zabeležiti po datumima. Po isteku tih šest dana sa zabeleženim vrednostima treba otići do svog lekara.

Foto Z. Jovanović

- Ako je pritisak zaista prenizak, to će se videti na ovakvom sistematskom merenju, i onda će lekar smanjiti dozu antihipertenziva, ili eliminisati jedan od dva antihipertenziva. U protivnom, ako pritisak nije dosledno prenizak, lekar će verovatno ostaviti istu terapiju - objašnjava dr Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)