PAZITE ŠTA JEDETE POSLE OPERACIJE SRCA: Otkrivamo jelovnik koji omogućava brži oporavak (FOTO)
ISHRANA posle operacije na srcu može da bude presudna za oporavak. Dobro odabrane namirnice ubrzavaju oporavak, omogućavaju da rane uspešno zarastu, ali i da se povrate snaga i energija. Idealno bi bilo da vam lekar koji je specijalista za ishranu propiše jelovnik, ali činjenica je i da postoje neka opšta pravila koja bi trebalo slediti.
Prvo i osnovno je da se nakon operacije na srcu savetuje ishrana sa niskim sadržajem soli. U suprotnom previše soli dovodi do nakupljanja tečnosti, a posledica je veće opterećenje srca. Ako birajte industrijske namirnice, uzmite one u kojima je sadržaj natrijuma (soli) osam odsto ili manji. Smanjite količinu soli koju koristite prilikom kuvanja i izbegavajte dodavanje soli za stolom. So zamenite svežim ili sušenim biljem, neslanim začinima, limunovim sokom i aromatizovanim sirćetom.
Drugo pravilo je što više svežeg ili smrznutog povrća, a od masnoća koristite isključivo maslinovo ulje. Bitno je da unosite i dovoljno vlakana putem integralnih žitarica i neslanih oraha i semenki.
Treće pravilo je da ne jedete previše mesa, već ako postoji povećana potreba za proteinima da to nadoknadite iz biljnih proteina. Američko udruženje za srce upozorava da previše mesa u ishrani povećava loš holesterol.
Četvrto i vrlo važno pravilo je da ne jedete hranu koja pojačava dejstvo lekova protiv zgrušavanja krvi. S tim u vezi, izbegavajte konzumaciju velike količine hrane ili pića koja je bogata vitaminom K. To su pre svega, kelj, spanać, prokelj, blitva, brokoli, špargla i zeleni čaj, sok od brusnice i bilo koji alkohol.
Čajeve i kafu pijte umereno.
Ponedeljak
Doručak: kajgana od dva jaja začinjena biljnim začinima, pržena na maslinovom ulju, 30 g integralnog hleba
Užina: dve mandarine
Ručak: riba na žaru i 200 g barene šargarepe i krompira začinjeno maslinovim uljem i belim lukom,
Večera: salata od sitno iseckanog belog pilećeg mesa sa prazilukom i dijetalnim majonezom
Utorak
Doručak: sendvič od 60 g integralnog hleba sa pečenicom, humusom i svežom paprikom
Užina: pomorandža
Ručak: pileći gulaš i 150 g kupus salate
Večera: pastrmka na žaru sa salatom od cvekle
Sreda
Doručak: dva barena jajeta, 60 g hleba i 100 g mladog sira
Užina: grejp
Ručak: integralna testenina sa sosom od šampinjona, začinjeno maslinovim uljem i belim lukom
Večera: salata od kukuruza šećerca, crvenog pasulja i crvenog luka sa tunjevinom, 30 g integralnog hleba
Četvrtak
Doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa kiselim mlekom, tri do četiri suve šljive i pet do šest badema
Užina: 30 g crne čokolade
Ručak: riblja čorba, krompir salata
Večera: makarone sa mladim sirom i jajima
Petak
Doručak: palenta sa mladim sirom i prepečenom kašičicom susama
Užina: banana
Ručak: punjene tikvice i salata od barene cvekle začinjena maslinovim uljem i belim lukom
Večera: projara sa ajvarom i šolja kefira
BONUS VIDEO - ONA JE KISELA I VEOMA ZDRAVA: Turšija tokom zime obezbeđuje veliki broj neophodnih materija
NEVEROVATAN SNIMAK IZ BEOGRADA: Veliko nevreme nosilo ljude po ulicama, ne mogu da se zaustave (VIDEO)
PRAVI potop nastao je sinoć na ulicama Beograda kada se na prestonicu sručilo veliko nevreme.
22. 05. 2024. u 12:40
VUČIĆ IZ NjUJORKA UPITAO CEO SVET: Šta ćete da radite sada?
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se u Njujorku na panelu "Mi govorimo, jer oni ne mogu - glasovi koje treba čuti" na kojem su govorili Srbi koji su doživeli ili su svedoci zločina.
22. 05. 2024. u 17:26
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)
ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.
20. 05. 2024. u 11:53
Komentari (0)