JEDITE PRAZILUK DA SPREČITE ATEROSKLEROZU: Ove namirnice treba da dodate u svoj jelovnik u ovo doba godine

V. N.

14. 12. 2021. u 16:17

U OVO doba godine na jelovniku bi trebalo da se pored crnog i belog luka, nađe i praziluk.

ЈЕДИТЕ ПРАЗИЛУК ДА СПРЕЧИТЕ АТЕРОСКЛЕРОЗУ: Ове намирнице треба да додате у свој јеловник у ово доба године

Foto Shutterstock

Ovaj aromatični plod odličan je protiv masnoća i šećera u krvi, povišenog pritiska, a zahvaljujući vlaknima normalizuje i probavu.

Istraživanja su pokazala da redovan unos praziluka, naročito u svežem obliku, utiče na porast nivoa dobrog holesterola (HDL), a istovremeno smanjuje nivo masnoća u krvi.

Održavanje takvog balansa u organizmu od velike je važnosti za prevenciju pojave ili napredovanja stvaranja masnih naslaga po zidovima krvnih sudova. Istovremeno, to smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i drugih oboljenja srca i krvnih sudova.

Klinička praksa je pokazala da pacijentima koji pate od hipertenzije, a na trpezi često imaju praziluk, lekari neretko moraju ponovo da prilagođavaju propisanu terapiju jer se krvni pritisak snizio.

Praziluk je, takođe, odličan za sveukupno poboljšanje zdravstvenog stanja. Odličan je izvor vlakana, što je ključno za aktiviranje uspavane probave, kao i kalcijuma, koji je bitan za zdrave kosti. Osim toga, može da deluje i kao blag antiseptik i na taj način pomogne organizmu u borbi sa infekcijama.

Iako čovek može da ima brojne koristi od unosa praziluka, stručnjaci upozoravaju da bi osobe sa oboljenjima bubrega i žučne kese trebalo da ga izbegavaju ili uz dozvolu lekara obazrivo koriste u pripremi salata i jela. Kako objašnjavaju, razlog za to su supstance koje se nalaze u praziluku, a koje se nazivaju oksalatima. One, kada se u većim količinama unose u organizam, kristališu se i mogu da izazovu ili povećaju probleme koji inače pogađaju te pacijente.

ČAJ PROTIV KAŠLjA

Kada boli grlo i kada se suvo kašlje savetuje se čaj od praziluka. Potreban vam je jedan praziluk i litar vode. Stavite vodu da proključa, za to vreme iseckajte praziluk na kolutove.Kada voda provri dodajte u ključalu vodu i isključite ringlu. Ostavite da se ohladi, pa procedite u neku posudu. Svaki put kada prođete pored kuhinje uzmite po jednu supenu kašiku ovog napitka. To znači rasporedite litar na 24 sata, tako uzimajući jednu po jednu kašiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!