RAD U SEDEĆEM POLOŽAJU UZROK BOLOVA U VRATU: Vežbe koje možete da radite i na poslu

V. N.

21. 11. 2021. u 10:10

RAD u sedećem položaju jedan je od najčešćih uzroka bolova u vratu. Do ovog stanja mogu da dovedu i stres i kontinuirana napetost. Nažalost, bol koji se prvobitno javi u vratnom delu kičme po pravilu se širi dalje ka ramenima, pa se tako vrlo lako zapada u hronično bolno stanje.

РАД У СЕДЕЋЕМ ПОЛОЖАЈУ УЗРОК БОЛОВА У ВРАТУ: Вежбе које можете да радите и на послу

Foto: Shutterstock

Da biste ovo izlečili, ali i sprečili, neophodno je da svakog dana radite vežbe razgibavanja. Njihova delotvornost nije samo u relaksiranju mišića koji se nalaza oko vratnih pršljenova i ramena, već deluju i tako što poboljšavaju cirkulaciju u mozgu, a samim tim pamćenje i koncentracija postaju bolji.

Uz redovno praktikovanje vežbi koje rasterećuju bolan vrat i ramena, neophodno je i da pravilno sedite. To podrazumeva položaj sa zakrivljenošću u krstima, neutralan položaj vrata, a ramena malo povijena napred, brada paralelna sa podom. U ovom položaju mišići nisu opterećeni, ali kako ga nije moguće sve vreme održati, neophodno je da mišići leđa i vrata budu jaki kako bi vam u tome pomogli.

Predlažemo vam klasične vežbe koje će vam pomoći da se rešite bolova u vratu i ramenima. Ako osećate bol, radite ih što sporije i laganije, sa što manje naprezanja, ali ih praktikujte redovno. Ubrzo ćete videti poboljšanje i osetiti veliko olakšanje.

Polukrug

Okrenite glavu u stranu, pa pravite polukrug bradom od jednog do drugog ramena.

Na stranu

Nagnite glavu na stranu i rukom je pritisnite ka ramenu. Ponovite isto na drugu stranu.

Bradom ka grudima

Savijte glavu ka napred i rukama je pogurajte prema napred i nadole (bradom ka grudima). Ispravite vrat pa ponovite još nekoliko puta.

Kruženje

Iz stojećeg i sedećeg položaja kružite ramenima naizmenično i unazad.

Guranje lakta

Stavite jednu ruku iza glave, a drugom gurajte njen lakat nadole, pa ponovite na suprotnoj strani.

Istezanje

Po završetku vežbi istegnite vratni deo kičme. Stavite ruke ispred sebe na sto, kao da ste u školi. Leđa su ispravljena. Polako spuštajte glavu ka stolu sve dok ne dodirnete ruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a