ČETIRI FAZE DO IDEALNE LINIJE: Plan ishrane baziran na proteinima efikasno skida višak kilograma

V. N.

23. 11. 2021. u 15:15

DA biste doterali liniju za relativno kratko vreme, jedite proteine, a ugljene hidrate i masti svedite na minimum.

ЧЕТИРИ ФАЗЕ ДО ИДЕАЛНЕ ЛИНИЈЕ: План исхране базиран на протеинима ефикасно скида вишак килограма

Foto Shutterstock

Zahvaljujući proteinima nećete osećati glad, a rezultat će da bude brzi gubitak kilograma. Uz to proteinska dijeta omogućava da se održi mišićna masa, poboljša stanje kože, kose i rad unutrašnjih organa.

Dijetalni režim zasnovan na proteinskoj ishrani trebalo bi sprovesti u četiri faze.

Prva faza traje sedam dana. Započinje tako što se jedu neograničene količine nemasnih proteina plus 1,5 kašika ovsenih pahuljica dnevno.

Druga faza zavisno od broja kilograma koji želite da eliminišete sprovodi se od mesec do godinu dana. Tokom ovog perioda jedan dan jedete nemasne proteine, a sledeći dan nemasne proteine sa povrćem ali ne skrobnim, plus dve kašike ovsenih pahuljica dnevno.

Treća faza sprovodi se kada ste blizu željenog rezultata. Tada se jede neograničena količina nemasnih proteina i povrća, nešto ugljenih hidrata i masti, a tokom jednog dana u nedelji jedite samo nemasni protein, plus 2,5 ovsenih pahuljica dnevno.

Ovako izgleda primer jelovnika u proteinskoj dijeti:

1. Jedite nemasnu govedinu, teletinu, svinjetinu, piletinu, džigericu, ribu, jaja, nemasne mlečne proizvode. Potrebno je da se pije minimum 1,5 l vode na dan uz male količine limunovog soka i kiselih krastavaca. Obavezno je 1,5 kašika ovsenih pahuljica dnevno. Za pripremu hrane dozvoljeno je samo kašičica ulja dnevno.

2. Na jelovniku bi uz nemasne proteine (govedinu, teletinu, svinjetinu, piletinu, džigericu, ribu, jaja, mlečne proizvode)trebalo da se nađu spanać, kelj i ostali zeleniš. Brokoli, kupus, karfiol, paprika, špargla, artičoke, plavi patlidžan, krastavac, celer, paradajz, pečurke, boranija, bundeva, repa, šargarepa, luk, praziluk, vlašac i dve kašike ovsenih pahuljica dnevno.

3. U ovom periodu uz nemasne proteine možete da uključite i jednu voćku dnevno (jabuka, kruška, pomorandža, kivi). Dozvoljene su i dve kriške integralnog hleba na dan ili do 225 g skroba (testenine, kukuruz, pasulj, grašak, pirinač, krompir). Možete jednom mesečno sebi da priuštite i "slavljenički obrok" koji podrazumeva predjelo, glavno jelo, dezert i čašu vina. Obavezno jedite i 2,5 kašika ovsenih pahuljica dnevno.  

4. Četvrta faza je faza održavanja postignute telesne težine. Ovde se uglavnom pridržavate pravila iz treće faze, s tim što možete malo da popustite ukoliko je kilaža stabilna. Unos ovsenih pahuljica se uvećava na tri kašike dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)