RUKOLA ZA BOLJI IMUNITET: Mešavina vitamina u jednoj namirnici pomaže organizmu

V. N.

04. 09. 2021. u 15:00

NA PIJACAMA ovih dana osim mladog luka, zelene salate i rotkvica potražite i rukolu. Ovaj zeleniš, specifičnog ukusa, osim što obiluje vitaminima i mineralima, jača imuni sistem, skelet, nerve i mozak...

РУКОЛА ЗА БОЉИ ИМУНИТЕТ: Мешавина витамина у једној намирници помаже организму

Foto: Depositphotos

Rukola obiluje antioksidansima i kao takva pomaže odbranu protiv jednostavnih bolesti kao što je prehlada, ali i ozbiljnijih stanja, poput raka, srčanih oboljenja i preranog starenja.

Vitamin A, kojim rukola obiluje, garantuje poboljšanje stanja kostiju, zuba i očiju. Pokazano je da jedinjenja flavonoida u svom zeljastom povrću sličnom rukoli štite kožu, pluća i oralne šupljine od raka.

Još jedna korist od uključivanja rukole u redovnu ishranu je vitamin K. Neime, postepena degradacija nervnih puteva, kao u slučaju kod Alchajmerove bolesti, može se usporiti povećanjem unosa vitamina.

Rukola je prepuna vitamina i minerala koji na neki način jačaju odbranu imunog sistema organizma. Telo je stimulisano da stvara više belih krvnih zrnaca, a rukola ima i druge brojne načine da poboljša snagu, izdržljivost i funkcionisanje vašeg imunog sistema.

Ovo zeljasto povrće odličan je izbor za dodatak ishrani za trudnice. Naime, rukola je bogata folatima, koji uključuju i folnu kiselinu, a oni dokazano smanjuju pojavu određenih mentalnih defekata kod beba.

Konzumiranje rukole je korisno i zbog sadržaja vitamina B kompleksa, ranije poznatih jednostavno kao vitamin B, koji zapravo čine grupu od osam različitih vitamina, koji podstiču metabolizam i zdravlje ćelija. B vitamini učestvuju i pomažu u svim različitim ćelijskim aktivnostima, uključujući proizvodnju energije, sintezu masti, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i mnoge druge vitalne procese za ćelijsko i metaboličko zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)