POSLEDICE UDARA U GLAVU MOGU SE POJAVITI NAKNADNO: Traume mozga u velikom broju slučajeva se javljaju za tri meseca

V. N.

04. 09. 2021. u 12:00

POSLEDICE udarca u glavu većinom se ispoljavaju odmah i traju kratko vreme nakon povrede. Međutim, kod određenog broja ljudi one mogu da ostanu trajne, a da se jave tek nakon tri meseca od povrede. U ovom slučaju lekari govore o postkomocionom sindromu.

ПОСЛЕДИЦЕ УДАРА У ГЛАВУ МОГУ СЕ ПОЈАВИТИ НАКНАДНО: Трауме мозга у великом броју случајева се јављају за три месеца

Foto: Depositphotos

Doktorka Dragoslava Jovanović, neurolog Kliničko-bolničkog centra "Zemun", kaže da je ovaj sindrom karakterističan po tome što nema vidljivih patoloških promena na mozgu, ali tegobe značajno remete kvalitet života:

- Za postkomocioni sindrom najčešće se uzima da je to vreme od tri meseca, kada se nakon udarca u glavu javljaju teškoće. To nije retko stanje, naprotiv. Osobe osećaju povremene intenzivne glavobolje, vrtoglavice, umor, poremećaj pamćenja i koncentracije, razdražljivost, slabljenje libida, nespretnost u hodu, ravnoteži, osetljivost na svetlost i buku, što dovodi do anksioznosti i depresivnosti. Pri tome, sve ove simptome možemo podeliti na stvarne, umišljene i emocionalne.

Kod koga će da dođe do razvoja postkomocionog sindroma nije poznato, pa zato doktorka Jovanović napominje koje tegobe nikako ne bi trebalo zanemarivati nakon udarca u glavu:

- Bledilo, preznojavanje, mučnina, nagon na povraćanjem, vrtogalvica, "zamućenost" u glavi, zbunjenost, glavobolja, izrazitiji otok na mestu udarca i kratkotrajni gubitak svesti sigurni su pokazatelji da je udarac u glavu bio silovit i da je moguće da nastanu posledice.

Najosetljivija tačka

IAKO svaki udarac u glavu može da bude okidač za nastanak trajnih posledica, najopasniji je udarac u slepoočnicu. Zavisno od mesta i jačine udarca u glavu, posledica može da bude i razvoj epilepsije, unutrašnje moždano krvarenje koje može da dovede do poremećaja stanja svesti, invalidnosti, pa čak i do smrti.

Među simptomima koji su čest pratilac trauma mozga su i problemi sa vidom.

- Osim nejasnog, zamućenog vida, pojave duple slike, bolova u oku i oko oka i nejasnog perifernog vida, javlja se i osetljivost na svetlost - kaže naša sagovornica. - Pri tome, osetljivost na svetlost se najduže održava.

Oscilacije krvnog pritiska i povišena telesna temperatura su takođe neke od posledica udarca u glavu. U najtežim situacijama kod pacijenta dolazi do amnezije, pa i kome.

Koliko će posledice traume glave da budu teške i koliko će da traju zavisi isključivo od jačine udarca.

- Ako je udarac u glavu bio blag, tegobe se vremenom postepeno umanjuju i proređuju, a terapija podrazumeva mirovanje do povlačenja simptoma - kaže dr Jovanović. - Pri tome, mirovanje bi trebalo da bude i fizičko i mentalno, što znači bez korišćenja računara, mobilnog telefona, dok bi trebalo da čitanje i gledanje televizije budu ograničeni. Dužina odmora se ne može odrediti, individulana je, ali je svakako ključ oporavka. Ukoliko je udarac u glavu bio intenzivan, sa izraženom kliničkom slikom navedenih tegoba, a posebno sa poremećajem stanja svesti, postoji visok rizik od pojave trajnih posledica, u smislu mentalnih, emocionalnih ili motornih ispada i oštećenja. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)