OSIP JE NAJČEŠĆE POSLEDICA VIRUSA: Promene na delovima tela mogu da dovedu do pojave koprivnjače

I.K.

30. 08. 2021. u 15:00

OSIP na koži mališana najčešće je posledica virusne infekcije. Slične promene na koži mogu da nastanu i usled alergijske reakcije, ali i loše higijene.

ОСИП ЈЕ НАЈЧЕШЋЕ ПОСЛЕДИЦА ВИРУСА: Промене на деловима тела могу да доведу до појаве копривњаче

FOTO: Depositphotos

Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, kaže da se virusni osip javlja na stopalima, šakama, trupu, licu i vratu:

 - U tom slučaju jasno je da je reč o infekciji, a neretko dete ima i druge tegobe.

U dečjem uzrastu promene na koži su često posledica alergijske reakcije.

 - Najčešće je reč o alergiji na hranu i u tom slučaju dolazi do pojave koprivnjače - kaže dr Jonev. - Ona je donekle slična osipu, može da se javi na svim delovima tela, promene mogu spontano da se povlače sa jednog i da izbijaju na drugom mestu. Jedina terapija je isključivanje konkretne namirnice iz ishrane.

Osim osipa, naš sagovornik napominje, da bi na alergiju kod dece trebalo posumnjati i kada nos curi i svrbi, oči peckaju, javlja se suv i iritantan kašalj, ali i dugotrajni produktivan kašalj, peckanje oko usta, crvenilo i svrab, poremćaj sna, osećaj kratkoće daha.

Kada je osip po telu deteta tačkast, žućkasto prebojen i vidljiv na svim delovima, dominantno na trupu, reč je o kožnim promenama usled loše higijene.

 - To je danas dosta retko, ali dešava se - kaže dr Jonev. - Stafilokokne bakterije koje se prirodno nalaze na koži se umnože, pa ako se dete češe može da nastane veći problem. U svakom slučaju, sapun i voda, kao i antibiotske kreme rešavaju ovaj zdravstveni problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)