JEDNOSTAVNE I PRAKTIČNE METODE: Kako da smanjite bol i otok zuba?

V. N.

30. 07. 2021. u 13:25

NIJE retko da se baš na odmoru zub upali i otekne. Ova vrsta otoka jedna je od najneprijatnijih tegoba koja se može javiti kada se govori o simptomima bolesti zuba i desni. Dešava se da je bezbolan, ali je otok zuba često praćen jakim bolom, što na odmoru može da bude veliki problem.

ЈЕДНОСТАВНЕ И ПРАКТИЧНЕ МЕТОДЕ: Како да смањите бол и оток зуба?

Foto: Depositphotos

Nekim jednostavnim metodama otok može da se ublaži, ali ipak bi trebalo otići do stomatologa ma koliko vam to na odmoru bilo nezgodno. U svakom slučaju pre nego se potraži pomoć zubara, trebalo bi se potruditi da otok koliko-toliko splasne, jer to znači umirenje upale.

Ovo su četiri efikasna načina da se jednostavno i bezbedno rešite otoka zuba:

Led

Led je posebno pogodan jer je uvek svima dostupan, pa ovom pomagalu možete pribeći čak i kada se sa otokom zuba susretnete usred noći kako to obično i biva. Preporučuje se da led zamotate u gazu, zavoj, krpu ili bilo koje drugo platno da biste na taj način sprečili direktan dodir sa kožom. Obloge prislanjajte samo na spoljnu stranu obraza izbegavajući delove gde se nalaze sinusi da ne bi došlo do prehlade. Hlađenje oteklog zuba iznutra se ne preporučuje, naročito ukoliko ne znate šta je dovelo do takvog stanja. Hladna voda može dodatno da iziritira upaljeno mesto i uzrokuje još veći bol. Obloge od leda ne bi trebalo držati duže od 10 minuta u kontinuitetu.

Karanfilić i propolis

Ulje karanfilića i propolisa su vrlo efikasna sredstva u borbi protiv velikog broja upala, nelagoda i oštećenja. Oba proizvoda možete nabaviti u bilo kojoj apoteci, vrlo su pristupačni, i što je najbitnije - bezbedni. Ulje karanfilića i propolisa su prirodni anestetici i imaju jaka protivupalna dejstva. Kada odaberete jedan od ova dva prirodna pomagala, uzmite parče vate ili štapić za uši. Natopite vatu sa nekoliko kapi i držite direktno na zubu, oko kog se formirao otok. Sluznica će prilikom tog procesa verovatno da peče, međutim ubrzo ćete primetiti da se otok smanjuje.

Hidrogen i žalfija

Hidrogen pomaže tako što otečeno mesto oko zuba adekvatno dezinfikuje i tako smanjuje verovatnoću da prisutne bakterije dodatno otežaju stanje. Vrlo je jednostavno - naprskate, promućkate i ispljunete bez ikakve potrebe za dodatnim ispiranjem. Ukoliko se desi da nemate hidrogen kod kuće, žalfija je uvek prihvatljiva opcija. Čaj od žalfije trebalo bi skuvati da bude jače koncentracije, odnosno preporučuje se da stavite oko tri kašičice ove biljke na jednu šolju. Nikako nemojte ispirati dok je čaj vruć, pa čak ni mlak. Ostavite da se ohladi, a potom ispirajte zadržavajući svaki gutljaj po nekoliko sekundi na strani usne duplje na kojoj je formiran otok.

Beli i crni luk

Beli i crni luk su veoma lekoviti i efiaksni kod velikog broja problema. Mogu da pomognu i da umanjite otok zuba. Beli luk možete da koristite tako što ćete jedan čen staviti direktno na zub koji je prouzrokovao oticanje. Ukoliko vam ne odgovara ovakva metoda, od belog luka možete da napravite rastvor za ispiranje usne duplje - nekoliko čenova belog luka zasecite na nekoliko mesta, namažite solju i stavite u dva decilitra komove rakije. Kada ta smesa prokuva na slabijoj vatri, ostavite rastvor da se ohladi. Crni luk ćete najbolje da iskoristite ukoliko od njega napravite oblogu: izrezane kolutove stavite u gazu ili maramicu i rukama ga stisnite da bi pustio sok. Upravo taj sok je najlekovitiji i najbolji za rešavanje problema otoka zuba. Oblogu držite nekoliko minuta na otečenom mestu. Luk možda nije najmirišljavija metoda od navedenih, ali je svakako veoma delotvorna i efikasna što je i najbitnije kada želite što pre da se rešite neprijatnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)