DOKTOR NEMANJA SLAVKOVIĆ REŠAVA DILEMU: Može li operacija da pomogne kod deformacija šake usled artritisa?

V.N.

16. 07. 2021. u 15:49

OVO pitanje dilema je za više hiljada obolelih od reumatoidnog artritisa koji zbog bolesti imaju sve ograničenije pokrete gornjih ekstremiteta.

ДОКТОР НЕМАЊА СЛАВКОВИЋ РЕШАВА ДИЛЕМУ: Може ли операција да помогне код деформација шаке услед артритиса?

Foto: V. Danilov

- Od hirurških procedura, nakon pažljivog kliničkog pregleda i definisanja najznačajnijih tegoba, izvode se delimično ili potpuno uklanjanje zglobne ovojnice, ukočenje zgloba, reparacije tetiva, resekcije zgloba ili ugrađivanje silikonskih proteza koje zamenjuju oštećeni zglob. Kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom rekonstrukcije šake zahtevaju i više ovakih procedura, bilo odjednom, bilo kroz nekoliko odvojenih hirurških postupaka. Ipak, hirurški zahvati kod pacijenata sa reumatodinim artritisom su rizični i povezani sa većim brojem komplikacija nego kod pacijenata koji ovu bolest nemaju, te se njima pribegava ukoliko lekovima ne može da se postigne zadovoljavajući ishod. Naravno, što je deformitet složeniji, mogućnost dobre hirurške rekonstrulcije je manja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje