PRAVILA MENJAJU DA SRBE NE BI POPISALI! Neizvesno hoće li u ovoj godini biti evidencije stanovnika Crne Gore

Veliša Kadić

09. 05. 2021. u 09:23

PRITISCI crnogorskih nacionalista, nevladinog sektora da se u ovoj godini zbog kovida i naraslih tenzija ne obavi popis stanovnika, ili da se u najgorem slučaju održi, ali bez ključnih pitanja o veri, naciji i jeziku, jasno su upereni protiv građana srpske nacionalnosti i vernika Srpske pravoslavne crkve.

ПРАВИЛА МЕЊАЈУ ДА СРБЕ НЕ БИ ПОПИСАЛИ! Неизвесно хоће ли у овој години бити евиденције становника Црне Горе

Foto V. Kadić

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zatražio je od najviših državnih zvaničnika i premijera Zdravka Krivokapića da se ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i jeziku, što je, kako obrazlažu, u skladu sa budućim EU obavezama Crne Gore koje, kako navode, podrazumevaju da se popisi sprovode registraciono, bez izjašnjavanja građana. Smatraju da je dosadašnji konvencionalni način prikupljanja i obrade podataka prevaziđen, zastareo i manje pouzdan.

Prethodne popise obeležila je antisrpska histerija režima Mila Đukanovića, ali čak i u takvom ambijentu broj Srba u Crnoj Gori rastao je, pa je 2011. bio 28 odsto. Ako vratimo točak unazad, videćemo da su se 1909. čak 95 odsto stanovnika izjašnjavalo kao Srbi, dok recimo, informbirovske 1948, tek 1,78 odsto.

- Popis bi trebalo da se održi ove godine i ne vidimo da tu bilo šta može da bude sporno. Toga je valjda svesna i Vlada Crne Gore, iako pokazuje sporost i neodlučnost po raznim temama, pa i ovu pokušava da drži u polju neizvesnog - kaže za "Novosti", Jovan Vučurović, poslanik DF, dodajući da se ne treba previše obazirati na one koji imaju ideju da se iz popisa izbace odrednice - nacionalnost, jezik i veroispovest, jer je jasno da se tu radi o promoterima poražene montenegrinske ideologije, koja je decenijama diskriminisala srpski narod.

Vučurović naglašava da će popis biti najbolji pokazatelj da se narod nakon pobede 30. avgusta "oslobodio" i da nakon decenija diktature, kada su popisi bili falsifikovani i rađeni pod kontrolom bivšeg režima:

REZULTATI POPISA IZ 2011. GODINE

V. N.

- Sada će građani imati priliku da se slobodno izjasne i ne vidim ko je taj koji će sprečiti taj demokratski proces. Jedno je sigurno - onaj koji pokuša da odloži popis, ili izbriše pomenute stavke, direktno je nakačen na ostatke bivšeg režima i predstavlja deo montenegrinske ideologije. Nadam se da u vladi, koja je već debelo okrenula leđa onima koji su pobedili 30. avgusta, ipak neće biti takvih. Na popisu treba biti krajnje precizan, kako bi se izbegle zamke za srpski narod u vidu nekog dualnog identiteta, što je jedna od ideja.

Da popis stanovništva predstavlja jednu od najvažnijih obaveza vlade Zdravka Krivokapića, ne samo zakonsku, već i suštinsku, smatra Igor Damjanović, politički analitičar:

- On pre svega treba da pruži osnovu za ažuriranje biračkog spiska, u kome je možda čak svaki peti birač fantom, ili protivzakonito upisan. Slobodno izjašnjavanje građana na popisu bitno je i da bi se stavila tačka na ideološki teror Mila Đukanovića koji traje četvrt veka. Objektivni razlozi za odlaganje popisa zbog kompleksne epidemiološke situacije zaista postoje. Iskreno me čudi da poslanici DF i SNP, koji su često kritički nastrojeni prema vladi, nisu našli za shodno da barem na premijerskom satu postave pitanje planira li vlada uopšte da sprovede popis.

Damjanović dodaje da ignorisanje teme popisa ide isključivo u korist bivšeg režima, jer se tako čuvaju njihovi fantomski birači i tekovine nasilja nad autentičnim crnogorskim identitetom. Ukoliko Vlada Zdravka Krivokapića nema nameru da po pitanju popisa ispuni svoje zakonske obaveze, donese prateći zakon i stvori uslove da se građani na jesen slobodno izjasne, poslanici koji su je izglasali imaju obavezu da je po cenu njenog opstanka na to prinude, ističe Damjanović.

DPS BEZ ŠANSI U HERCEG NOVOM

DANAŠNjI lokalni izbori u Herceg Novom po oceni direktora Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimira Pavićevića definitivno će potvrditi da je DPS Mila Đukanovića gubitnička opcija i da će pobednici parlamentarnih izbora od 30. avgusta sada ući u međusobno takmičenje za vlast. Pavićević je za Tanjug izjavio da je ova partija osuđena ne neuspeh i na opozicioni status.

- Među pet ostalih lista, koje izlaze na izbore, nema nijedne koja bi nakon izbora htela da radi nešto sa DPS - izričit je Pavićević.

On ne ostavlja nimalo prostora za mogućnost da DPS bilo kakvim matematičkim kombinacijama osvoji vlast u Herceg Novom:

- Oni su i ranije u ovom gradu imali teškoće da naprave neki rezultat, a sada je to jedna usamljena lista, jedna vrsta ružnog pačeta crnogorske politike.

ŠTA KAŽE ISTORIJA

NA nedoumice koje opterećuju mlađe generacije danas, odgovor mogu dati udžbenici od pre jednog veka. U zemljopisu Kraljevine Crne Gore piše da u ovoj državi žive sve sami i čisti Srbi, koji govore srpskim jezikom, a ima ih oko 300.000.

"Većina su pravoslavne vere, a ima nešto rimokatoličke i muhamedanske, ali treba znati da smo svi srpskog porekla i srpske narodnosti. Crnom Gorom vlada kralj Nikola Prvi iz slavne srpske porodice Petrović Njegoš. Svaki Srbin u Crnoj dužan je poznati i ljubiti svoju celokupnu domovinu - sve srpske zemlje u kojima žive naša oslobođena braća Srbi."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati