SLABA VAJDA OD "CRNOG ZLATA": Crna Gora oštećena u istraživanju nafte i gasa na Jadranu

I. D. S.

22. 04. 2021. u 11:40

MREŽA za afirmaciju nevladinog sektora objavila je analizu u kojoj se navodi da je Crna Gora oštećena u poslu istraživanja nafte.

СЛАБА ВАЈДА ОД ЦРНОГ ЗЛАТА: Црна Гора оштећена у истраживању нафте и гаса на Јадрану

Foto: B.D.

Osim ekoloških rizika na koje upozoravaju ekolozi, prema oceni MANS-a, Crna Gora će čekati i na prihode u slučaju da u Jadranu nađu "crno zlato".

MANS u analizi navodi da su "Eni Montenegro" i "Novatek Montenegro", uzele kredite od povezanih kompanija vredne 70 miliona evra i da, kako tvrde, dok ti krediti sa kamatama ne budu isplaćeni, država neće imati nikakvih prihoda po osnovu poreza na dobit naftnih kompanija, što proizlazi iz Zakona o ugljovodonicima.

- Prema podacima iz finansijskog izveštaja "Eni Montenegro", ta firma je na kraju 2020. dugovala 21,8 miliona majci kompaniji i povezanim firmama. Finansijski izveštaji koje je ta kompanija podnela u Holandiji pokazuju da je "Eni Montenegro" za posao u Crnoj Gori pozajmila 20 miliona od povezane firme Eni Finance International - kazali su u MANS-u.

Prema njihovoj analizi, "Novatek Montenegro" je uzeo kredit od 50 miliona evra od povezane kompanije "PAO Novatek" i do kraja prošle godine povučeno je oko 22,3 miliona tog kredita. Glavnica i kamata za kredit se moraju otplatiti najkasnije do 21. decembra 2022. godine.

NEDOSTUPNI IZVEŠTAJI

REVIZORSKI izveštaji ovih kompanija nisu dostupni javnosti, iako je Zakonom o porezu na ugljovodonike propisano da ove kompanije imaju status velikog poreskog obveznika, pa su samim tim dužne da izrađuju revizorske izveštaje.

Navode i da se u tim dokumentima piše da je na kraju prošle godine obračunata kamata na zajam od povezane kompanije bila 1,3 miliona, te da se "iz vrlo šturih podataka o finansijama "Novatek Montenegro" ne može se jasno zaključiti da li je i ta firma poslovala sa povezanim kompanijama".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

VAŽIO JE ZA GOSPODARA CRNE GORE: Pamtiće se njegove reči sa Giškine sahrane - Ko je bio Brano Mićunović? (FOTO/VIDEO)