SAMO OTKAZ PRAVDA ODLAGANJE OTPLATE: Iz Centralne banke Crne Gore odgovorili na novi zahtev o moratorijumu

Z. Z.

14. 04. 2021. u 06:36

INICIJATIVA Građanskog pokreta URA je jasna, da monetarna vlast odloži tri do pet meseci plaćanje rata za kredit svim građanima kojima je to neophodno.

САМО ОТКАЗ ПРАВДА ОДЛАГАЊЕ ОТПЛАТЕ: Из Централне банке Црне Горе одговорили на нови захтев о мораторијуму

Foto arhiva

To bi, kako je obrazložio Miloš Konatar, pomoglo klijentima koji su u finansijskoj krizi zbog epidemije korone. Na takav predlog odmah je stigao odgovor Centralne banke. Kažu moratorijum je opravdan samo ukoliko je pojedinac ostao bez posla ili su mu smanjena lična primanja. U suprotnom, tvrde, efekat bi bio potpuno suprotan i ne bi se pozitivno reflektovao na bankarski sektor.

- Moratorijum, odnosno privremena obustava izmirenja obaveza prema bankama, ima smisla samo onda kada prihodi prestanu ili su umanjeni. Obustavljati otplatu obaveza u situaciji nepromenjenih prihoda, što je slučaj sa oko 50.000 zaposlenih u javnoj upravi i sektorima koji nemaju pad prometa, poput proizvodnje energije, farmacije, građevinarstva, pretvara se u svoju suprotnost. Elementarna ekonomska logika nalaže da svi koji imaju neumanjena primanja treba da nastave sa urednom otplatom obaveza - ocenili su iz CBCG.

Ukazuju da se država krajem decembra zadužila 750 miliona evra i to ne samo za vraćanje prispelih dugova, već i za redovnu isplatu zarada, penzija, socijala.

- Ako bi se sada uveo novi moratorujum klijenti koji imaju kredite prestali bi da uplaćuju mesečne rate. To bi značilo da bi korisnici moratorijuma bili izloženi uvećanju troškova zbog nepotrebnog dužeg korišćenja kredita u uslovima kad im to nije neophodno - istakli su iz monetarne vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024