SAMI SEBE RANILI PA ZAVRŠILI U ZATVORU: Sudski epilog nakon ranjavanja i lažnih iskaza

B. DABIĆ

01. 04. 2021. u 13:30

U OSNOVNOM sudu u Baru objavljena je presuda dvojici Barana optuženih za ranjavanje u Šušnju polovinom novembra prošle godine.

САМИ СЕБЕ РАНИЛИ ПА ЗАВРШИЛИ У ЗАТВОРУ: Судски епилог након рањавања и лажних исказа

Depositphotos

Izrečena je kazna zatvora  za dvojicu Barana:  Stojana Dabanovića (22) i Olivera Jovanovića (22), a u sudskom postupku  dokazno je da su ranjeni tokom čišćenja pištolja, usled nestručnog rukovanja oružjem.

Podsetimo, njih dvojica su nakon nemilog događa prvobitno tvrdili da da su ih u Šušnju “napala tri nepoznata lica sa namerom da ih liše života”. Tokom suđenja Dabanović i Jovanović su priznali izvršenje krivičnih  dela, opisali do detanja kako se dogodilo ranjavanje.

PR Osnovnog suda u Baru Tamara Spasojević koja je postupajući sudija u ovom predmetu potvrdila je da je objavljena presuda.

- Okrivljenom  Stojanu Dabanoviću  izrečena je jedinstvena kazna zatora u trajanju od jedne godine i tri meseca, i istovremeno mu je produžen pritvor, kazala je sudija Spasojević.

Dabanoviću  su na teret stavljena tri krivična dela: teška dela protiv opšte sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i davanje lažnog iskaza.

- Oliver Jovanović (23) kome se na teret stavlja krivično delo davanje lažnog iskaza osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet meseci koju će izdržavati u prostorijama za stanovanje (kućni zatvor). On je do sada neosuđivan, dok je Dabanović i ranije osuđivan zbog čega mu je u fazi izviđaja   određen pritvor rešenjem sudije za istragu, obrazložila je sudija Spasojević.

Dabanović je ranio druga dok je čistio pištolj za koji inače nije imao dozvolu. Njih dvojica se poznaju od detinjstva. Tokom suđenja obojica su izrazili kajanje.

Podsetimo, ubrzo nakon ranjavanja policija je rasvetlila slučaj i nakon prikupljenih dokaza da su mladići ranili sami sebe usled nestručnog rukovanja oružjem, uhapšeni su Jovanović i Dabanović.

Policiji i nadležnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu  Dabanović i Jovanović su dali lažan iskaz.

- Tom prilikom ova lica su se izjasnili da su se kritične večeri nalazili na makadamskom putu u mestu Šušanj, u blizini kuće S.D. kada su ih, po njihovom kazivanju, napala tri njima nepoznata lica, koja su pokušala da ih liše života. Naveli su da je jedno lice uz upotrebu vatrenog oružja ispalilo više projektila u njihovom pravcu zadajući im telesne povrede- naveli su u izjavi datoj policiji.

Međutim, nakon izviđaja i veštačenja, policija je utvrdila da je do pucnjave došlo u unutrašnjost kuće Dabanovića gde se u kritičnom vremenu sa njim nalazio Jovanović.

- Pretragom terena u dvorišnom delu kuće pronađeno je više predmeta i tragova, koji su izuzeti radi vršenja veštačenja, a takođe, pretragom terena na zelenoj travnatoj površini u blizini kuće je pronađeno odbačeno vatreno oružje – pištolj marke Crvena Zastava Luger cal. 9 mm- naveli su iz policije.

Objašnjavaju i kako je došlo do ranjavanja mladića.

- Izvršenim veštačenjima u Forenzičkom centru došlo se do sumnje da je Dabanović prilikom rukovanja oružjem izvršio opaljenje jednog projektila koji mu je zadao povrede u delu prstiju leve ruke u vidu prostrela, nakon čega isti projektil svojom putanjom kretanja zadaje telesne povrede i Jovanovića. u vidu prostrelne rane desne ruke i jedne ustrelne rane u delu desne strane abdomena- naveli su iz policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)