NOVO ODLAGANJE KREDITA: Olakšice za restrukturiranje pozajmica i ublažavanje posedica korone

Z. Z.

25. 02. 2021. u 06:34

НОВО ОДЛАГАЊЕ КРЕДИТА: Олакшице за реструктурирање позајмица и ублажавање поседица короне

Foto Arhiva

CENTRALNA banka od početka pandemije predložila je više mera za ublažavanje posledica korona-krize.

A najavljuju novu podršku građanima i privredi. Monetarna vlast nakon sastanka sa bankarima razmatra opciju da izađe sa novim paketom mera da bi se pomoglo stanovništvu i privredi radi ublažavanja posledica epidemije koje je virus korona ostavio na građane, realnu ekonomiju i finansijski sistem.

- Pomoć je neophodna mikro, malim i srednjim preduzećima koja zapošljavaju više od 75 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori. Isti toliki je i njihov udeo u izvozu. Zato u najkraćem roku treba utvrditi paket pomoći tom sektoru koji je najviše pogodila korona-kriza. To je moguće kreiranjem novog moratorijuma, ali i restrukturiranjem kredita.

Suština je da se proširi lista ugroženih delatnosti, kako je učinila i Vlada koja je kroz četvrti paket pomoći prepoznala najugroženije delatnosti. Pored toga - kako je rekao Radoje Žugić, guverner - važno je definisati i model pomoći građanima, ali doneti takve mere fazno i oprezno, kako se ne bi ugrozila stabilnost bankarskog sektora.

ZAHTEV PRIVREDNE KOMORE

I PRE najave CBCG za novi paket pomoći, Privredna komora im je dostavila zahtev da odlože svim privrednim subjektima otplatu kredita do juna naredne godine, uz obavezu klijenta da do 31. decembra ove godine uplati prvu ratu kamata, a drugu po isteku moratorijuma, dakle u junu 2022.

Foto Arhiva

U martu prošle godine odobren je moratorijum na kredite svim građanima i privredi. Za samo sedam dana, za tromesečno odlaganje prijavilo se gotovo 61.500 klijenata, a ukupna vrednost tih zajmova bila je 1,230 milijardi evra. Gro zahteva za moratorijum dostavili su građani, njih čak 58.000. Odlaganje je iskoristilo 3.640 preduzeća ili četvrtina zaduženih.

Po isteku prvog moratorijuma Centralna banka je u junu predložila novi sa mogućnošću restrukturiranja kredita, a u novembru je usledio novi paket da se otplata može odložiti tri ili šest meseci i to onim građanima koji su zbog korone ostali bez posla ili im je smanjena zarada. Prijavilo se oko 1.400 klijenata banaka, a u moratorijumu se našlo 70 miliona kredita kod banaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)