VAKCINACIJA VEROVATNO OD PONEDELJKA: Zdravstvene ustanove u Crnoj Gori čekaju plan za raspodelu cepiva

I. D. STOJADINOVIĆ

20. 02. 2021. u 06:34

IZ državne apoteke "Montefarm" poručuju da je sve spremno za početak vakcinacije protiv virusa korona, te da se ruske vakcine "sputnjik V", koje su kroz donaciju Srbije, u Crnu Goru stigle u sredu veče, čuvaju u zamrzivačima na minus 20 stepeni.

ВАКЦИНАЦИЈА ВЕРОВАТНО ОД ПОНЕДЕЉКА: Здравствене установе у Црној Гори чекају план за расподелу цепива

Foto unicef.org

Navode i da je obezbeđeno dovoljno igala i špriceva, te da se za početak imunizacije čeka plan Instituta za javno zdravlje za distribuciju vakcina. Kada je reč o početku vakcinacije u Podgorici,

v. d. direktora Doma zdravlja dr Danilo Jokić, najavio je početak već sledeće nedelje, najverovatnije, kaže, u ponedeljak.

Kako navodi Jokić, dobili su smernice IzJZ, a formirano je šest punktova u glavnom gradu, te da se vode pregovori da centralni punkt za vakcinaciju u glavnom gradu bude Sportski centar "Morača".

- Punkt će biti i u Tuzima i Golubovcima, u domu zdravlja u centru grada, Gornjoj Gorici, Staroj varoši i Vojno-medicinskom centru. Trebalo bi obići SC "Morača". Imamo raspoloženje Glavnog grad i direktora Sportskog centra. To bi nam olakšalo rad, ali i bila i zona komfora za građane - kazao je Jokić i naglasio da će građani na vreme biti informisani o mestu i vremenu vakcinacije.

Iz "Montefarma" kažu da su, odmah po pristizanju u Crnu Goru, preuzeli 2.000 ruskih vakcina i ustanovili da je sve vreme bila na propisanoj temperaturi - od minus 19 do minus 21 stepen.

- Pošto je vakcina vrlo specifična zbog režima njenog transporta i čuvanja, na minus 20 stepeni, naše vozilo sa termokingom je preuzelo sa aerodroma u hladnom lancu i smeštena je u zamrzivačima koji su na minus 20 stepeni. To je veoma važno iz razloga što ova vakcina može da bude efektivna i aktivna samo dva sata nakon odmrzavanja - navode u "Montefarmu".

Kako ističu u toj ustanovi, imaju mobilne zamrzivače namenjene za transport, a kada će početi distribucija, zavisi od Instituta za javno zdravlje.

- Za plan rasporeda distribucije ove vakcine nadležan je Institut za javno zdravlje, tako kad dobijemo od njih plan mi ćemo u roku od jednog dana uspeti da pokrijemo kompletnu Crnu Goru, odnosno sve zdravstvene ustanove kojima bude namenjena vakcina - poručuju u državnoj apoteci.

Dodaju i da će ovih dana stići i dva zamrzivača sa dubinskim zamrzavanjem, neophodnim za "Fajzerove" vakcine koje se moraju čuvati na temperaturi od minus 70, te da će time biti apsolutno pripravni kada i cepivo tog proizvođača stigne u Crnu Goru.

Molekularni biolog Aleksandra Trifunović smatra da Crna Gora nije zakasnila sa vakcinacijom i da je u celom svetu ona počela relativno skoro.

- Mislim da su vakcine u Crnu Gori stigle u pravo vreme i da bi ljudi trebalo što pre da se masovno vakcinišu - kazala je Trifunovićeva.

OBEZBEĐENO 40 PUNKTOVA

VAKCINACIJA prioritetnih grupa odvijaće se na oko 40 punktova, od kojih se šest planira za Podgoricu. Na primarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno 18 domova zdravlja, građani će se vakcinisati na oko tridesetak punktova. U Baru će biti tri ili četiri punkta za vakcinaciju, Ulcinju dva, Podgorici šest, od kojih će po jedan biti u Golubovcima i Tuzima. Svaka od opštih bolnica, njih sedam, vakcinisaće svoje zaposlene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024