DRAMATIČNA SITUACIJA U ULCINJU: Građani se plaše da će ostati bez zidina Starog grada

B.Dabić

19. 02. 2021. u 16:52

PRE 40 dana obrušio se deo zidina Starog grada Ulcinja u dužini od preko pet metara, a do danas ništa nije učinjeno da se zaustavi obrušavanje.

ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА У УЛЦИЊУ: Грађани се плаше да ће остати без зидина Старог града

Foto: B.Dabić

Meštani navode da je situacija dramatična, ističući da svakodnevno niz liticu klize nove količine zemlje, kamenja i šuta. Ulcinjani se plaše da će ostati bez zidina Straog grada.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta Miroslav Anđelić kaže da je potrebno sprovesti niz hitnih mera kako bi se sprečila eventualna dalja degradacija kulturnog nasleđa koje je integralni deo zidina u Starom gradu u Ulcinju. To je zaključeno na Radnom sastanku u Ulcinju koji je posvećen utvrđivanju stanja i dogovoru o daljim aktivnostima koje je potrebno sprovesti, kako bi se saniralo stanje zidina Starog grada Ulcinja.

- Ministarstvo je odmah pokrenulo inicijativu utvrđivanja stanja, sanacije i sprečavanja procesa daljeg odronjavanja zidina Starog grada u Ulcinju. Zato je u saradnji sa Opštinom Ulcinj dogovoreno formiranje Komisije za zaštitu zidina. U sklopu nje biće sprovedene intenzivne aktivnosti kako bismo zaštitili jednu od najstarijih arhitektonsko-urbanističkih celina na Jadranu, a koja je sada u zapuštenom stanju - poručio je državni sekretar Anđelić.

Sastanak je organizovala Nacionalna komisija za UNESKO koja deluje u sklopu Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta,

ŠTA JE UZROK OBRUŠAVANjA

Zidine starog grada obrušile su se 10.januara, u dužini oko pet metara sa zapadne strane.

- Jedan od zaključaka je i da je je problem nastao najvećim delom zbog prekomerne urbanizacije Starog grada i intervencija u prostoru koje nisu u skladu sa postulatima zaštite kulturnog nasleđa - naveli su iz Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!