EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU: Korona u Herceg Novom ne posustaje!

V.V.

10. 02. 2021. u 16:56

EPIDEMIOLOŠKINjA hercegnovskog Doma zdravlja Stefa Glušac ocenila je situaciju sa virusom korona u Herceg Novom kao složenu i neizvesnu.

ЕПИДЕМИОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ: Корона у Херцег Новом не посустаје!

Foto: V. V.

 Oko 350 je zaraženih, a svakodnevno je broj novoobolelih od kovida za  20 do 35 pacijenata veći. S obzirom na to da cela situacija dugo traje, da sve službe Doma zdravlja trpe pritisak – i zdarvstveni radnici su na izmaku snage.  

Foto: V.V

Stefa Glušac

Prema rečima dr Glušac ovakva situacija i rast  broja obolelih rezultat je popuštanja mera i opuštanja stanovnika. Reč je - ističe dr Glušac - o  nepredvidivom  i teškom virusu ali uprkos tome oboleli često ne prijavljuju svoje kontakte, kako bi i tim licima bila određena samoizolacija.

– Nema neke saradnje u tom delu, dosta je teško, složeno ineizvjesno do kad će sve da traje, i do kad ćemo imati ovoliki broj zaraženih – kaže Glušac. Apeluje da se građani ne opuštaju, da poštuju mere, jer nažalost, Crna Gora još nema vakcinu protiv korona virusa. Iz Ministarstva zdravlja su, prema rečima dr Glušac, i ranije obećavali pomoć ali je ona izostala.

Tokom prethodnog vikenda u Opštoj bolnici Meljine značajno je povećan broj pozitivnih rezultata testiranja zaposlenih na korona virus. Brzim antigenskim testom je prisustvo korona virusa ustanovljeno kod troje lekara, šest medicinskih tehničara i dva nemedicinska radnika. Na internom odeljenju od početka februara PCR dijagnostikom dokazano je prisustvo korona virusa kod pet pacijenata.

Povodom aktuelne epidemiološke situacije u Herceg Novom oglasio se i predsednik opštine Stevan Katić. On je od Ministarstva zdravlja tražio da medicinski kadar iz Instituta Igalo, koji  sada  ne radi, bude angažovan u Domu zdravlja i bolnici Meljine.

 - Dosta medicinskog osoblja inficirano je - podsetila je  potpredsednica opštine Vesna Samardžić i naglasila da na internom odelenju bolnice u Meljinama  radi samo jedan doktor.

Vršilac dužnostidirektora Doma zdravlja dr Goran Komar informisao je da će zbog kadra koji je inficiran morati da privremeno zatvaraju područne ambulante u Igalu I Bijeloj. Iz lokalne uprave su apelovali na Upravu policije i Sanitarnu inspekciju da pojačaju sve kontrole pa i kontrolu inficiranih i osoba u samoizolaciji.

Epidemiološku situaciju u  Herceg Novom sve složenijom i teškom ocenilaje i Karmela Mujičić, glavna sanitarna inspektorka u Crnoj Gori.

 – Od Nove godine zabeleženo je preko 650 novih slučajeva infekcije. Maska, distanca, ruke su osnovne stvari i to treba poštovati. A ako zaštitimo sebe štitimo i sve oko nas – jasna je Mujičić.

Foto: V.V

Karmela Mujičić

Prema njenim rečima, Herceg Novi će uskoro dobiti dve sanitarne inspektorke, jer je kompletan posao kontrole do sada obavljala sama uz  podršku  pripadnika policije u kontroli poštovanja samoizolacije i ulaska na graničnim prelazima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri