ISPITIVANJE SAMO KOD STRUČNJAKA: Brzi testovi za koronu, koji se mogu kupiti u apoteci, nisu za kućnu upotrebu

I. D. S.

09. 02. 2021. u 09:42

TESTOVE za brzo otkrivanje prisustva virusa korona, iako se mogu kupiti u apotekama, ipak ne bi trebalo koristiti kod kuće i bez pomoći zdravstvenog radnika.

ИСПИТИВАЊЕ САМО КОД СТРУЧЊАКА: Брзи тестови за корону, који се могу купити у апотеци, нису за кућну употребу

Foto medicalcg.me

Kolika je njihova pouzdanost u Institutu za javno zdravlje nisu želeli da komentarišu, ali su kazali da rezultati tih testova neće ulaziti u zvaničnu statistiku.

Testiranje brzim antigen testovima za otkrivanje prisustva korona virusne infekcije, koji se sada mogu kupiti i u apotekama, obavljaju zdravstveni radnici i to u laboratorijama ili zdravstvenim ustanovama. Iako se mogu kupiti u apotekama, ti testovi nisu predviđeni za korišćenje u kućnim uslovima, navode u Institutu za lekove i medicinska sredstva Crne Gore.

"MONTEFARM"

IZ "Montefarma" je saopšteno da oni nisu naručivali testove za kućnu upotrebu, već brze testove koji su isključivo namenjeni zdravstvenim ustanovama.

U nekoliko apoteka u Podgorici, farmaceuti su kazali da građani ne shvataju da je u pitanju test koji treba da se koristi u prisustvu medicinara, već da pokušavaju sami da rukuju njima, pa dobiju često lažne rezultate.

Kako objašnjavaju farmaceuti, test košta 15 evra i može se kupiti pod nazivom PLC kovid 19 Ag Gold Saliva. Ističu da nije teško rukovati njime, da je bezbedan i funkcioniše tako što se testira ispljuvak, ali da je neophodno testiranje u prisustvu medicinski stručne osobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a