OTAC JOVAN PLAMENAC I NJEGOV SIN NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Terete ih za "skrnavljenje grobnice", hteli da stave krst i natpis

B. Dabić

27. 01. 2021. u 15:14

U OSNOVNOM sudu u Baru uskoro će početi suđenje svešteniku Jovanu Plamencu (65) i njegov sinu Krstu (34) protiv kojih je podignuta optužnica u kojoj im se na teret stavlja da su kao saizvršioci počinili krivično delo – uništenje i oštećenje kulturnog dobra iz člana 253 KZ CG, u sticaju sa krivičnim delom – povreda groba.

ОТАЦ ЈОВАН ПЛАМЕНАЦ И ЊЕГОВ СИН НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Терете их за скрнављење гробнице, хтели да ставе крст и натпис

Foto: B. Dabić

Novosti u u Osnovnom sudu u Baru saznaju da je potvrđena optužnica te da će suđenje ovih dana biti zakazano.

U optužnici se pored ostalog navodi da su 23. i 24. oktobra 2020. godine u dvorištu manastira Pokrov presvete Bogorodice u selu Brčeli, “svesni svog dela i hteli su njegovo izvršenje, iako su znali da je njihovo delo zabranjeno, neovlašćeno prekopali i razrušili i grubo povredili grobno mesto u kojem su sahranjena NN lica”.

ZAGARČANIN - REČ JE O TIPIČNOJ MONAŠKOJ GROBNICI

Arheolog Mladen Zagarčanin kazao je da ne postoje relevantni podaci da je u grobu na groblju u Brčelima u Crmnici sahranjen mitropolit Arsenije Plamenac, navodeći da je reč o tipičnoj monaškoj grobnici.

Grobno mesto se nalazi do zidina manastira Pokrov presvete Bogorodice i sastavni je deo manastira Gornji Brčeli koji ima status zaštićenog kulturnog dobra.

U optužnici se navodi sa su Plamenci dizalicom prvo pomerili betonsku nadgrobnu ploču, a zatim ašovom iskopali šut ispod nadgrobne ploče u kojem su se nalazile tri lobanje i tri ljudska skeleta”

Podsetimo, sveštenik Jovan Plamenac  i njegov sin Krsto, uhapšeni su nakon što su meštani prijavili policiji da je navodno oskrnavljen grob mitropolita Arsenija Plamenca koji je, po njihovim tvrdnjama, sahranjen u porti manastira Gornji Brčeli.

Plamencima je tada na teret stavljeno krivično delo povreda groba. Nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu pušteni su da se brane sa slobode, u redovnom postupku.

U oktobru, grupa građana se okupila u Brčelima u znak protesta zbog, kako su naveli, ”skrnavljenja groba” od strane sveštenika Plamenca i njegovog sina.

Vikarni episkop Mitropolije crnogorsko primorske SPC Metodije izavio je da je njihova namera bila da postave krst i natpis na grobnom mestu “gde je sahranjen mitropolit Arsenije Plamenac, a ne da oskrnave njegov grob”.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna