KRIVOKAPIĆ PREDLAŽE, MILO PARAFIRA: Vlada Crne Gore opoziva sedam ambasadora, naneli su štetu zemlji

V. KADIĆ

21. 12. 2020. u 10:15

KABINET Zdravka Krivokapića predložio je opoziv sedam crnogorskih ambasadora koje je imenovala minula vlast Demokratske partije socijalista.

КРИВОКАПИЋ ПРЕДЛАЖЕ, МИЛО ПАРАФИРА: Влада Црне Горе опозива седам амбасадора, нанели су штету земљи

Foto: D. Milovanović

Ukaz o njihovoj smeni treba da potpiše predsednik države Milo Đukanović, lider DPS, partije koja ih je kandidovala na ta mesta! Novi šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović, koji je stasavao u vreme Srđana Darmanovića poznatog po proterivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori dr Vladimira Božovića, ocenio je da su diplomate koje broje zadnje sate na tim poslovima postavljene po političkom ključu. Samo je jedan "karijerista", kako je to nazvao premijer Krivokapić.

Nova vlast opoziva ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića, zatim Obrada Miša Stanišića (BiH), inače bivše poslanike i funkcionere DPS, zatim Darka Pajovića (Kina), bivšeg lidera Pozitivne Crne Gore iz koje je nastao Građanski pokret URA Dritana Abazovića, potpredsednika Vlade. Ambasadorka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanka Jeknić, bliska predsedniku Milu Đukanovića, čije ime se godinama provlačilo po medijima kao jedno od osumnjičenih za učešće u "duvanskoj aferi". Ona je kasnije oslobođena tih optužbi. Ambasadorka u Italiji Sanja Vlahović, bila je optužena da je plagirala naučni rad britanskog profesora Simitrosa Buhalisa. Tužilaštvo je kasnije odbacilo krivičnu prijavu protiv nje. Jedini karijerni diplomata sa liste za opoziv je ambasadorka Crne Gore u Nemačkoj Vera Kuliš. Ambasadorska mesta su uglavnom bila sigurni rezervati za politički korumpirane osobe

ŠTETA

- SVOJIM nekorektnim delovanjem u poslednja tri meseca, navedeni ambasadori, su naneli štetu ne Zdravku Krivokapiću ili bilo kojoj političkoj strukturi nego Crnoj Gori - kazao je crnogorski premijer, neposredno nakon što je objavljena informacija o predlogu za opoziv diplomata iz Podgorice.

Kući ide i ambasador pri Svetoj stolici Miodrag Vlahović, bivši ministar, prvi diplomata SAD protiv koga je Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo disciplinski postupak zbog osnovane sumnje da je prekršio Zakon o vanjskim poslovima. Povod je objavljivanje teksta pod naslovom "Depeša br. 155/2018" u jednom crnogorskom mediju, čime je službeni dokument resornog ministarstva učinio javnim. Inače, protiv Vlahovića su do sada pokrenuta tri disciplinska postupka zbog teže povrede službene dužnosti, od čega su dva okončana propisivanjem novčane kazne, dok je jedan postupak u toku. Nezvanično saznajemo da će se pod lupom naći i ambasador "Kosova" Ferhat Dinoša i Boro Vučinić (Hrvatska), kadrovi Demokrataske unije Albanaca i Demokratske partije socijalista.

Zdravko Krivokapić, Foto arhiva

Politički analitičar Vladislav Dajković kaže, za "Novosti", da Crna Gora poslednjih sedmica prolazi kroz turbulentan politički period.

Тарзан Милошевић

Foto: Printskrin

- Osim opoziva ambasadora, počela je "čistka" značajnih kadrova bivše vlasti. Naravno, ne smemo prevideti i činjenicu da su pojedini kadrovi bivše vlasti - pa čak i visoko istaknuti u hijerarhiji prethodne Vlade - dobili još bolje pozicije u novoj vladi što, prema mom mišljenju, nije baš dobro rešenje. Govoreći o opozivu ambasadora, smatram da apsolutno svi koje je postavljao režim Mila Đukanovića moraju biti opozvani. Razlog je jednostavan - godinama, pa i decenijama unazad, ambasadorska mesta su uglavnom bila sigurni rezervati za politički korumpirane osobe koji zbog težine svojih afera nisu smeli ostati u Crnoj Gori. Navešću samo neke: Miomir Mugoša, Darko Pajović, Boro Lazović, Miodrag Vlahović i slični - navodi Dajković.

- Najzad, pristalica sam teze da nije dovoljno samo smeniti pojedine korumpirane kadrove jer time pravda nije zadovoljena. Naprotiv. Osobe ogrezle u korupciji i kriminalu moraju odgovarati pred zakonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)