JOVIĆEVIĆ NA ČELU POLICIJE? Neizvesno ko će u novoj Vladi Crne Gore zauzeti rukovodeća mesta u bezbednosnim resorima

V. KADIĆ

25. 11. 2020. u 21:18

LIDER Građanaskog pokreta URA i koalicione liste "Crno na bijelo" Dritan Abazović mogao bi uz potpredsedničku funkciju u novoj Vladi Crne Gore, preuzeti bezbednosni sektor - MUP, Agenciju za nacionalnu bezbednost i vojno-bezbednosni sektor!

ЈОВИЋЕВИЋ НА ЧЕЛУ ПОЛИЦИЈЕ? Неизвесно ко ће у новој Влади Црне Горе заузети руководећа места у безбедносним ресорима

Andrija Jovićević / Foto DF

Ovo se spekuliše u Podgorici dok se čeka da mandatar za sasatav nove vlade Zdravko Krivokapić konačno saopšti imena ministara - do petka, kako je najavio.

Međutim, u međuvremenu su se opet pojavila odranije poznata imena koja bi mogla da konkurišu na ta dva sektora - Krsto Perović, koji je bio savetnik u Ministarstvu odbrane pri NATO kod odlazećeg ministra odbrane Predraga Boškovića, dok se za ministra MUP-a pominje Andrija Jovićević, koji je pokrivao to mesto u vreme Vlade Mila Đukanovića, ali je kasnije napustio taj sektor i politiku zvanične Podgorice.

Politički analitičar Srđa Vukadinović za "Novosti" kaže da Crna Gora dobija vladu koja neće usrećiti narod.

PRIPRAVNIK

- DRITAN Abazović je stručnjak opšte prakse i on nema dana radnog staža. Završio je političke nauke i on nema veze, a ni iskustva sa odbranom i policijom. Ako je neko ekspert u tim resorima, on mora da bude visokog vojnog ili policijskog ranga. On nije pripravnički staž odradio u tim resorima, ovo je za njega samoubilački potez - kategoričan je Vukadinović.

- Niti će biti dugog veka. Biće samo prelaz kako bi mandatar Zdravko Krivokapić formirao svoju partiju, valjda Demohrišćansku, kako se priča. On kao nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" ponaša se kao general bez vojske. Krivokapić nema vojnika, a ni bazu, i zato se nada da bi posle šest meseci ili godinu mogao formirati svoju partiju - kaže profesor Vukadinović. - Ovo šta nam se danas nudi nije politička ni ekspertska vlada. Da je politička bili bi predstavnici političkih stranaka gde je nemoguće zaobići Demokratski front koji ima dve trećine poslanika u Skupštni (27), većinu od 41. I sada iz njihovih redova nemamo nijednog ministra, kao ni iz Demokratske Crne Gore! Sad se odjednom pominje Dritan Abazović i sa njime će se potpuno poremetiti odnos nestranačkih ličnosti.

Vukadinović tvrdi da u timu Krivokapića "niko nije ekspert".

- To što je neko doktor nauka ili profesor Univerziteta, ili je radio negde po nekakvim advokatskim kancelarijama i brokerskim kućama - to nije ekspert. Postoje četiri vrste eksperata - Ujedninjenih nacija, Evropske unije, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. I samo njihovi sertifikati su jedino validni. Rečeno je da ovo neće biti politička vlada iz jedinog razloga da bi se eliminisao Demokratski front. Ako uđe Abazović u vladu, onda to pravo moraju imati i ostali lideri pobedničkih koalicija - Mandić, Knežević i Medojević. Bečić je uspeo da uđe u parlament kao predsednik - dodaje Vukadinović.

Naš sagovornik naglašava da je mandatar Krivokapić pod velikim pritiscima.

- Nebitno je da li je pod pritiskom Crkve, stranih amabasada ili privatnog kapitala. Kao što vidimo, on se gubi u svemu tome - ističe Vukadinović. - Priča da lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević, protiv kojih se vodi postupak za pokušaj navodnog državnog udara za ulazak u vladu apsolutno ne znači ništa. Oni nisu pravosnažno osuđeni, a radi se o političkoj presudi.

AMBASADIZACIJA

U Crnoj Gori je na sceni ambasadizacija, jer se preko britanske i američke, delimično nemačke, uslovljavaju nove vlasti - ko može, a ko ne može biti ministar u Krivokapićevoj vladi - tvrdi Vukadinović. - Nažalost, hobotnica ostaje, i godine će proći dok će se ona razmontirati. Ona ima svuda pipke u državi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista