"PUMPAJU" UGALJ, TRUJU GRAD: U vazduhu u Pljevljima dramatično povećanje sumpor-dioksida i drugih materija

M. D.

16. 11. 2020. u 11:03

DRAMATIČNO povećanje koncentracije sumpor-dioksida (SO2) i drugih zagađujućih materija u vazduhu u Pljevljima proteklih dana, ponovo je pokrenulo pitanje ko su najveći krivci za takvo stanje i je li se moglo učiniti nešto da se taj problem ublaži.

ПУМПАЈУ УГАЉ, ТРУЈУ ГРАД: У ваздуху у Пљевљима драматично повећање сумпор-диоксида и других материја

Foto M. D.

Odbornica Nove srpske demokratije u parlamentu grada, Slavica Batizić kaže da je kucnuo poslednji čas da se nešto uradi.

- Mislim da je zdravlje prioritet. Toliko sredstava novčanih u ovoj državi ide na neke druge periferne stvari umesto da se uloži u zdravlje i zaštitu životne sredine - kaže Batizićeva. - Prethodnih dana, kada je bio enormno zagađen vazduh, trebalo je preduzeti konkretne mere kako bi se makar pokušalo da se stanje ublaži. Trebalo je da se donese odluka o hitnoj zabrani upravljanja vozilima tog kritičnog dana. To je bar moglo da se donese. Čak su mogle da se zaustave možda i kotlarnice pa da se nađe neki alternativni sistem grejanja, kao na primer na električnu energiju a da možda - kaže Batizić, napominjući da je Termoelektrana, Rudnik uglja ipak najveći zagađivači životne sredine.

Ona ističe da je kao odbornica u Skupštini opštine, od zaposlenih iz TE "Pljevlja" dobila informacije da se ugalj u ovom elektroenergetskom objektu pre sagorevanja prska određenom tečnošću kako bi se povećala energetska moć istog, ali da te navode niko nije demantovao.

- Od radnika Termoeletrane sam dobila podatke da se na ugalj sipa određena tečnost koja se nabavlja u Austriji. Jedini razlog je da se poveća kalorijska moć. Na tim buradima, kako sam saznala od istog izvora, piše opasno, otrovno za život i da pod nekim posebnim merama upozorenja mora da se koristi. Nisam najstručnija, ali kako polako ide trend bolesti u ovom gradu svima je nama jasno da u tome ima velike istine - kaže Batizićeva.

EPCG: KAKO JE PROBLEM SAMO ZIMI

Iz EPCG podsećaju da se problem u Pljevljima prepoznaje isključivo u vremenu grejne sezone tj. tokom zime, a nikada u drugim godišnjim dobima, što govori da nema uticaja TE na ove pojave.

- U suprotnom ove pojave bi se javljale tokom čitave godine kada elektana radi a ne samo zimi - zaključili su iz EPCG.

Iz EPCG su juče, za "Novosti", saopštili da TE " Pljevlja", prilikom sagorevanja uglja ne koristi nikakvu tečnost kojom bi povećala kalorijsku moć uglja.

- Naše postrojenje je dimenzionisano isključivo na bazi kalorijske vrednosti i hemijskog sastava uglja iz Pljevaljskog basena i dodavanje bilo čega sličnog navedenog bilo bi neprihvatljivo i opasno za rad našeg postrojenja - navodi se u o odgovoru Sektora za korporativnu komunikaciju Elektroprivrede Crne Gore. - Termoelektrana shodno svojim tehničko-tehnološkim rešenjima ima izuzetno mali uticaj na lokalnu zajednicu sa stanovišta emisija iz dimnog gasa pa samim tim i na emisiju sumpor-dioksida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)