VRATIO NAROD, OBNOVIO 650 CRKAVA: Dolaskom Amfilohija na tron mitropolita 1990. godine počela je duhovna obnova i preobražaj crne gore

R. Dr.

31. 10. 2020. u 10:30

VLADIKA Amfilohije od svog dolaska na tron crnogorskih mitropolita do poslednjeg časa obnovio je više od 650 hramova i crkvenih zdanja širom Crne Gore. Ovakav zamah obnove duhovnog života poredi se sa epohom Nemanjića i dobom dinastije Petrovića, koje se smatraju najznačajnijim razdobljima u istoriji duhovnosti Crne Gore.

ВРАТИО НАРОД, ОБНОВИО 650 ЦРКАВА: Доласком Амфилохија на трон митрополита 1990. године почела је духовна обнова и преображај црне горе

Foto: Arhiva novosti

Amfilohijeva obnova hramova, kako ističu njegovi savremenici, nije bila obnova samo spomenika kulture, već centara duhovnog života. Ovaj zamah pratio je povratak naroda u Crkvu, ali i neviđeno širenje sveštenstva i monaštva.

- Kada je došao u Crnu Goru 1990. vladika Amfilohije je zatekao svega oko 30 sveštenika i monaha. Pred sebe je postavio cilj - da, kao što je bilo pre velikog ratnog stradanja klirika u ratu 1941-1945, nijedno veće mesto ne bude bez sveštenika. Danas ih je više stotina, a ovaj broj se neprekidno povećava - objašnjavaju u Mitropoliji na Cetinju.

Osim toga, Amfilohije je zaslužan za sveukupnu konsolidaciju Mitropolije, koju je do svoje smrti predvodio časni starac mitropolit Danilo Dajković. To podrazumeva obezbeđivanje prihoda, podizanje zgrada, rekonstrukciju u komunizmu uništenih crkava i manastira.

- Mitropolit je stalno govorio kako su komunisti, svesno i planski, uništavali crkve i manastire. On je pamtio kako je Blažo Jovanović, praćen svitom, sa cigarom u ustima i rukama u džepovima ulazio u manastir Morača. Pojedini hramovi su bili pretvoreni u škole, magacine, pa i štale, a većina je bila prosto napuštena i zaključana - svedoče sveštenici Mitropolije.

Na Amfilohijev predlog Sveti arhijerejski sabor SPC obnovio je 2000. godine drevnu Eparhiju budimljansko-nikšićku čiji je prvi vladika postao Joanikije Mićović. Obnovu je doživeo zapusteli manastir Podmaine u Budvi, a započeta je i obnova manastira Stanjevića, stogodišnjeg središta Crne Gore u doba Petrovića, kao i prvog sedišta Zetske mitropolije - manastira Svetog arhangela na Prevlaci kod Tivta. Oživeli su dugo vremena pusti manastiri: Gornji Brčeli, Starčeva Gorica na Skadarskom jezeru, Duga, Bijela, Podmalinsko, Svetonikoljski manastir na Obodu, Kom, Vranjina, Ćelija Dobrska, Dajbabe, Ždrebaonik...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024