STEVAN KATIĆ ZA “NOVOSTI”: Grad koji se decenijama borio protiv „one vlasti" zaslužuje svaku podršku

V. Vujnović

28. 10. 2020. u 07:21

HERCEG Novi danas slavi Dan grada i 76 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

СТЕВАН КАТИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Град који се деценијама борио против „оне власти заслужује сваку подршку

Foto: V. Vujnović

Svečana sednica SO biće održana, prvi put, u obnovljenom Domu kulture u Bijeloj. U skladu sa epidemiološkom situacijom sednica će proteći bez zvanica iz drugih opština Crne Gore i gradova pobratima iz nekadašnjih jugoslovenskih republika.

Najveći izazov protekle godine i za Herceg Novi bila je epidemija korone, ali uprkos tome zadovoljni smo ostvarenim rezultatima, kaže u susret prazniku predsednik Opštine Stevan Katić. Prema njegovim rečima proteklih godina izostala je kvalitetna saradnja sa državnom vlašću, ali sada, nakon formiranja nove Vlade očekuje da će se i to promeniti.

-Herceg Novi se godinama borio protiv „one vlasti" i zaslužuje svaku podršku,kaže Katić. U tom svetlu na značaju dobija nedavno usvojena Strategija razvoja grada do 2027. godine sa preko stotinu projekata.

Foto: V. Vujnović

Stevan Katić

- Ukoliko se realizuje sve što je zacrtano u Strateškom planu,naš grad će promeniti izgled, dobiće sve što nam je neophodno za razvoj. Mislim prvenstveno na izgradnju obilaznice, žičare, saobraćajnica, kanalizacionih mreža, završetak uređenja Šetališta, izgradnju glave autobuske stanice, hotela.

Naš sagovornik podseća da su završena dva jako važna projketa, vodosnabdevanja Luštice i putne infrastrukture, tako da će do kraja ove godine biti raspisan tender za izgradnju vodovodne infrastrukture na Luštici. Ako do tada ne bude interesovanja za javno privatno partnerstvo za izgradnju autobuske stanice mi ćemo u prvu fazu projekta ući sami– obećao je Katić.

On među najznačajnije projekte ubraja izgradnju javne garaže i mešovitog centra ispred zgrade Opštine.

Foto V. Vujnović

-Sudeći po dinamici radova završetak radova biće u prvom kvartalu 2021. godine. Osim toga sanirano je više od 20 km putne mreže ne računajući saobraćajnice kroz naša sela.

Puno pažnje posvećeno je protekle godine uređenju kulturno istorijskih spomenika. Renovirana je zgrada Gradske muzike u Starom gradu, uređena Kuća Iva Andrića, koju treba samo opremiti. Obnovljen je ruinirani, godinama zatvoreni Dom kulture u Bijeloj i Prijevoru. Spomen obeležja dobiće brzo znameniti Novljanin Jefto Gojković i Zuko Džumhur koji je godinama živeo u Novom.

-Sledeće godine, na 80-u godišnjicu smrti biće podignut spomenik bivšem gradonačelniku Herceg Novog, humanisti i dobrotvoru Mirku Komnenoviću. Gradi se Dnevni centar u Sutorini za decu sa smetnjama u razvoju koji finansira Američka vojna komanda uz značajno učešće lokalne uprave.

Epidemija korone odrazila se značajno na punjenje opštinskog budžeta.Od planiranih više od 18 miliona evra, nakon rebalansa početkom oktobra on je sveden na 13,6 miliona. Međutim, druga polovina avgusta, septembar i oktobar pokazali su dobre trendove pa Katić veruje da će iznos planiran rebalansom biti ostvaren.

UKIDANjE JP MORSKO DOBRO

Predsednik Katić naglašava i da postoji konsenzus svih primorskih opština o ukidanju JP Morsko dobro, i vraćanju ingerencija u upravljanju obalom lokalnim upravama. To je u skladu sa imperativom decentralizacije vlasti na kojem i Evropa insistira.

PREISPITATI LOŠE PRIVATIZACIJE

Katić je zatražio i preispitavanje loših privatizacija u Herceg Novom, prvenstveno HTP Boka i nekadašnje Vojne bolnice u Meljinama. Prema njegovoj proceni ekspertsku analizu treba uraditi za Insatitut Igalo kako bi konačno znali da li ova ustanova može raditi kao državana ili je neophodno privatizovati. Treba preispitati privatizaciju Pomorskog saobraćaja. Herceg Novi i Tivat, treba da uđu u osnivanje novog preduzeća koje bi bilo njihovo vlasništvo i upravljalo trajektnom linijom ka Luštici, smatra Katić. O premošćavanju zaliva, mostom ili podvodnim tunelom, reč će dati stručnjaci i UNESKO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri