TEHNIČKA VLADA IPAK ODUZIMA IMOVINU CRKVI ZA MIRAŠEVU NVO: Protojerej-stavrofor Velibor DŽomić upozorava na pakleni plan

V. K.

17. 10. 2020. u 14:53

ТЕХНИЧКА ВЛАДА ИПАК ОДУЗИМА ИМОВИНУ ЦРКВИ ЗА МИРАШЕВУ НВО: Протојереј-ставрофор Велибор Џомић упозорава на паклени план

Foto: V. K.

IZ medija smo saznali da Glavni grad Podgorica planira da tzv. CPC prenese pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu u neposrednoj blizini Crkve Svetog Đorđa, drevne pravoslavne svetinje stare preko devet vekova.

Vlada koja funkcioniše u tehničkom mandatu je 15. oktobra 2020. godine, i to bez održavanja sednice, dala saglasnost Glavnom gradu da otuđi skoro dve hiljade kvadratnih metara zemljišta koje je bilo crkveno. U jeku epidemije i katastrofalne zdravstvene situacije, umesto da se brine o zdravlju građana i da sve snage uloži u izgradnju nedostajuće gradske bolnice u Podgorici, gradska vlast istrajava na neobjašnjivom sejanju podela i podsticanju sukobljavanja građana na verskoj osnovi. Još je apsurdnije što ovakvu odluku donosi odlazeća Vlada sa potpisom premijera koji je postao narodni poslanik i to posle svega što se dogodilo tokom prethodne godine. Odluka je nezakonita i iskoristićemo sva pravna sredstva da se poništi, saopštio je protojerej-stavrofor Velibor DŽomić, starešina Crkve Svetog Đorđa pod Goricom i arhijerejski namesnik podgoričko-kolašinski.

On navodi da je u zahvatu Detaljnog urbamističkog plana Nova varoš 2 upisan samo jedan verski objekat – Crkva Svetog Đorđa.

- A na Koniku, gde je detaljnim planom predviđena izgradnja verskog objekta, Glavni grad je pokušao, i to neuspešno, da tu parcelu iznajmi privatnicima za auto-perionicu!?! Namera je jasna: tamo gde je planiran verski objekat gradnja se ne dozvoljava, a poklanja se imovina, i to oduzeta od Crkve, tamo gde nije planiran nikakav verski objekat. Posebno ukazujem da je reč o zemljištu koje je, prema dostupnim javnim ispravama istorijskog i pravnog karaktera, oduzeto posle Drugog svetskog rata od Crkve Svetog Đorđa i zato je namera Glavnog grada još više u sukobu sa moralom i sa pravdom. Bojim se da u takvom postupanju ima i elemenata za krivičnu odgovornost. Formiraćemo pravni tim koji će se baviti ovim pitanjem radi zaštite prava naše Crkve - kaže DŽomić.

- Obaveštavam javnost da gradonačelnik Ivan Vuković, kao i njegov prethodnih Stijepović, ništa nisu preduzeli da izvrše obaveze Glavnog grada prema Mitropoliji na osnovu sporazuma iz 2014. godine za zemljište preko puta Crkve Svetog Đorđa. Prvi rok je istekao, tražili su produženje drugog roka i on ističe za nešto više od pola godine. Izašli smo u susret, ali ništa nisu uradili da izvrše svoje obaveze po odlukama Skupštine Glavnog grada i notarskom sporazumu. Nerazumno je da se ne izvršavaju obaveze, a da se radi nešto što nema veze ni sa pravdom, ni sa moralom, ni sa zakonitošću, a ni sa interesima građana koji su jasno iskazali svoj stav prema tzv. vjerskoj politici odlazećeg režima. Ne damo Svetinju!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)