AKVARIJUM "BOKA" U DECEMBRU: Pandemija odložila otvaranje, biće jedinstvena atrakcija na Jadranu

V. V.

14. 10. 2020. u 19:05

DO decembra će biti otvoren Akvarijum „Boka", prvi u Crnoj Gori. Ovih dana je postavljanjem bazena završena prva faza ovog projekta.

АКВАРИЈУМ БОКА У ДЕЦЕМБРУ: Пандемија одложила отварање, биће јединствена атракција на Јадрану

Foto: Akvarijum Boka

Dr Branka Pestorić, naučna saradnica Instituta za biologiju mora iz Kotora, objašnjava da je pandemija korona virusa  uticala na odlaganje projekta koji je trebalo da bude završen još u maju.

- Tada je zatvaranje granica sprečilo kolege iz Italije, iz firme Panakva koja je izvođač, da dođu i instaliraju opremu. Sada su oni tu čitav mesec pa su postavljeni su bazeni. Sledi postavljanje kamena i podloge u akvarijumu. Taj posao obavlja firma „Studio art". Prateći naš koncept dizajna  umetnici iz studija kreirali su 3 D prikaz staništa, objasnila je dr Pestorić.

Prema njenim rečima iza postavljanja akvarijumskog bazena sledi veliki posao, ne samo punjenje i naseljavanje.

- Svaka vrsta živi u drugačijem ambijentu u moru, a mi se zalažemo  da što verodostojnije taj prirodni ambijent obezbedimo i u akvarijumu,kaže dr. Pestorić. 

Akvarijum će biti smešten u okviru Instituta u Dobroti, na površini od 300 metara kvadratnih. Tri međusobno povezane prostorije  će predstavljati floru i faunu Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog  zaliva.

- U trećoj prostoriji biće smešten nizak bazen, gde će najmlađi posetioci moći da dotaknu vodu i osete blizinu organizama u bazenu  i tako nauče više o flori i fauni Boke. Naučnicima iz Instituta će omogućiti da obavljaju različite naučne eksperimente „in vivo"  i da prate sve što je teško pratiti u prirodnoj sredini,objasnila je dr Pestorić.

U prvom delu akvarijuma biće vrste iz dubokih voda Jadranskog mora,karakteristične za Mediteran, u drugom  vrste iz otvorenih voda crnogorske obale i trećem vrste karakteristične za Bokokotorski zaliv. U planu je i izgradnja Centra za rehabilitaciju kornjača koje su sve ugroženije.

dr Branka Pestorić/Foto: V. V.

- Taj centar uticaće na smanjenje stradanja ovih lepih i retkih vrsta, uverena je naša sagovornica.

Dvorište ispred Akvarijuma, deo je kompleksa, pa je preuređeno i  predstavljaće nastavak šetališne zone od Kotora do Instituta. U planu je da u dvorištu bude oformljen edukativni paviljon sa posterima, panelima i interaktivnim radionicama.

– Cilj je da zainteresujemo posetioce, zadržimo pažnju, posebno najmlađih. Kako bi to ostvarili planiramo i Muzej na otvorenom, gde će biti predstavljeni tradicionalni ribolovni alati Bokokotorskog zaliva, kazala je dr Branka Pestorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo