HERCEG NOVI: Gradski muzej obnavlja ikonografsku zbirku

V. V.

11. 10. 2020. u 13:44

HERCEGNOVSKOM Gradskom muzeju i galeriji za projekat konzervacije ikonografske zbirke u Muzeju "Mirko Komnenović" američka ambasada odobrila je bespovratni grant u iznosu od 44 hiljade dolara,

ХЕРЦЕГ НОВИ: Градски музеј обнавља иконографску збирку

Foto: V. V.

Direktor JU Gradski muzej i galerija, Slavica Božović kaže da su na konkurs aplicirali u saradnji sa  Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore čiji će stručnjaci i obaviti  konzervaciji  starih ikona iz 16,17 i 18. veka koje pripadaju ruskoj, grčkoj i čuvenoj bokokotorskoj ikonopisačkoj školi  Rafailović – Dimitrijević, a na čijim ikonama se ističe uticaj vizantijske umetnosti. Jedna od najznačajnijih je  ikona apostola Tome iz 1833.godine,  predložena da se kategorizuje kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Foto: V. V.

Ministarstvo kulture odobrilo je dodatna sredstva za konzervaciju etnografske zbirke Gradskog muzeja, nakon što je prošle godine sedam predmeta restaurirano u Centru za koncervaciju i arheologiju.

- Napravljen je izbor od 15 predmeta, uglavnom od tekstila koji su u jako lošem stanju., I oni će ovih dana biti otpremljeni u Centar, kaže Božović.

Hercegnovski Gradski muzej i galerija su sa Ministarstvom kulture zaključili i ugovor o istraživanju lokaliteta Vidov vrh, ali je realizacija ugovora odložena zbog aktuelne situacije sa korona virusom. Vidov vrh je prevoj  na 750 metara nadmorske visine koji deli Mokrine od Sutorine. Na njemu je postojala crkvica posvećena Sv. Knezu Lazaru Kosovskom, o čijem se  nastanku i rušenju, na zna ništa. Iz jednog dokumenta, pisanog sredinom 19. veka  vidi se da je tada bila u ruševinama, ali se svake godine na Vidovdan na tom crkvištu služila liturgija. Crkva je obnovljena pre desetak godina trudom meštana i donatora, naročito Novljanina Dušana Radovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)