BILČIK: EU ne može biti kriva za ishod izbora u Crnoj Gori

Tanjug

30. 09. 2020. u 21:35

ŠEF Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Vladimir Bilčik rekao je danas da političke odluke o budućnosti Crne Gore treba da donesu političari i političke partije, kao i građani koji su ih izabrali.

БИЛЧИК: ЕУ не може бити крива за исход избора у Црној Гори

Foto arhiva

Komentarišući kritike iz DPS da EU nije, kako su naveli, adekvatno reagovala na "mešanje Srbije i SPC" u crnogorske izbore, Bilčik je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je u više navrata poručivao da kampanja treba da bude slobodna i fer.

"Još čekamo konačni izveštaj posmatračke misije OEBS-a u kojem će biti ocenjen izborni proces, uključujući i kampanju. Pratili smo sve što se događalo, analizirali i izražavali zabrinutost, ali na kraju krajeva političke odluke, politička kampanja i političke promene su u rukama njihovih aktera i građana u Crnoj Gori", dodaje Bilčik.

On smatra da se mora razdvojiti uloga koju EU ima u procesu proširenja od političke utakmice u nekoj zemlji.

"Ni u kom slučaju se ne može prihvatiti da EU na bilo koji način može biti kriva za ishod izbora u bilo kojoj trećoj zemlji, što uključuje i zemlje kandidatkinje, pa i Crnu Goru", rekao je Bilčik.

Upitan kako komentariše učešće Srpske pravoslavne crkve (SPC) u izbornom i postizbornom periodu on je rekao da je važno sačuvati slobodu veroispovesti, ali da je istovremeno važno imati jasnu odvojenost crkve i države.

"To je deo političke prakse širom EU, i to je nešto što smatramo praksom koja bi trebalo da postoji i u zemljama kandidatima", naveo je Bilčik.

On je istakao i da Crna Gora mora da počne da trči u pregovorima sa Evropskom unijom, jer ako ne preduzme reforme, neće napredovati ka EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)