AMBASADOR VLADIMIR BOŽOVIĆ: Vladu u Crnoj Gori neće i ne treba da bira nijedno strano poslanstvo

Novosti online

27. 09. 2020. u 10:39

АМБАСАДОР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ: Владу у Црној Гори неће и не треба да бира ниједно страно посланство

Privatna arhiva

GRAĐANI Crne Gore su na izborima pokazali kakvu skupštinu i vladu žele, i samo njima i njihovim političkim izabranim predstavnicima pripada to neotuđivo i suvereno pravo da je kreiraju i biraju, saopštio je ambasador Republike Srbije (RS) u Crnoj Gori Vladimir Božović.

On je za Dan rekao da novu vladu Crne Gore neće i ne treba da bira nijedna ambasada.

- Nijedna strana ambasada u Crnoj Gori to pravo nema a poznavajući i visoko cijeneći i poštujući uvaženi diplomatski kor i moje drage kolege ambasadore ni ambicijuda to čini. Za one koji to ne razumiju i drugačije predstavljaju, retorički postavljam pitanje zašto onda i ambasada Srbije na čijem sam čelu to pravo takođe ne bi imala, predstavljajući Republiku Srbiju kao najveću regionalnu državu Zapadnog Balkana i imajući u vidu 30 procenata građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi - naglasio je Božović.

Po njegovom mišljenju, kada bi to tako bilo i moglo, isto pravo ne bi odricao ni kolegama ambasadorima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, i to shodno procentima njihovih sunarodnika koji žive u Crnoj Gori.

- Ali poštujući multietnički i multikonfesionalni karakter suverene i nezavisne države Crne Gore, naša uloga kao diplomata je definisana Bečkom konvencijom i najboljim prijateljskim namjerama, prvenstveno naših bilateralnih odnosa i interesa. Zato još jednom u ovom važnom i istorijskom trenutku naglašavam i ponavljam da novu vladu Crne Gore neće i ne treba birati ni ambasada Njemačke, SAD, Srbije, EU, Rusije ili bilo koje druge strane države već je to isključivo i ekskluzivno pravo Crne Gore i njenih institucija i građana u skladu sa najvišim demokratskim evropskim i svjetskim standardima i normama - saopštio je Božović.

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)