POLA MILIJARDE POTROŠILI NA KUPOVINU HRANE: Tragičan bilans uvoza i izvoza namirnica, koje bi u Crnoj Gori sami mogli da uzgajaju

I. D. STOJADINOVIĆ

24. 09. 2020. u 11:20

VREDNOST hrane koju Crna Gora uvozi svake godine raste, samo lani je uvezeno hrane vredne 474 miliona evra, što je 60 odsto ukupnog izvoza svih proizvoda, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ПОТРОШИЛИ НА  КУПОВИНУ ХРАНЕ: Трагичан биланс увоза и извоза намирница, које би у Црној Гори сами могли да узгајају

Foto Pijaca PG

Uvoze se i sirovine koje je Crna Gora nekada proizvodila i preko svojih potreba, kao što je so. Samo prošle godine, uvoz jestive soli, koja je stizala iz čak 29 zemalja sveta, koštao je 1,3 miliona evra. Ovakav bilans uvoza i izvoza je tragičan, smatra član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA, Miodrag Đuranović, te poručuje da se država mora okrenuti proizvodnji, poljoprivredi i stočarstvu.

- To su grane u kojima možemo biti konkurentni sa cenama. A prave subvencije bi naterale domaće proizvođače da se vrate, u ovom teškom periodu, delatnostima od kojih će moći da prežive oni i njihove porodice - kazao je Đuranović.

PAD ZBOG PANDEMIJE

TRGOVINSKA razmena je do marta ove godine bila na istom nivou kao i lani, a zatim je usledio veliki pad što se poklapa s izbijanjem epidemije virusa korona u Crnoj Gori. Samo u julu uvoz je vredeo 180 miliona evra, dok je u istom mesecu lani bio 250 miliona evra.

On smatra da nije normalno da se u državi koja ima Zetsku i Bjelopavlićku ravnicu uvezlo paradajza u vrednosti od oko šest miliona evra u prošloj godini.

- Uvozimo krompir za 3,5 miliona, luk - 2,5 miliona, šargarepu - 1,3 miliona, a krastavac za milion evra. Uvoz hrane od 474 miliona evra ukupno - tragičan je i sigurno je da u našoj državi veliki deo hrane koju uvozimo možemo i proizvesti - rekao je Đuranović.

Foto Pijaca PG

Prema njegovim rečima, uvoz jaja od dva miliona, vode od deset miliona, piva i vina od skoro 18 miliona, goveđeg i živinskog mesa od preko 35 miliona, a svinjskog od čak 52 miliona, govori da postoji ogroman potencijal za bavljenje stočarstvom i poljoprivredom.

Đuranović je naveo da trgovački lanci moraju imati više sluha za domaće proizvođače, da imaju prednost i prostor na policama u objektima.

- Ako oko milijardu evra prihoduju trgovački lanci kod nas, onda je sigurno da imaju prostora puno više za što širi domaći asortiman - smatra Đuranović.

Ukupna trgovinska razmena Crne Gore od početka godine do kraja jula iznosi 1,4 milijarde evra i pala je za 300 miliona ili 17,8 odsto, pokazuju poslednji podaci Uprave za statistiku.

DEFICIT

OD početka godine izvoz iz Crne Gore vredeo je svega 200 miliona evra, dok je u istom periodu uvezeno robe u iznosu od 1,220 milijardi evra, odnosno trgovinski deficit za samo sedam meseci je veći od milijardu. U odnosu na isti period lani, izvoz je pao sa 228 na 200 miliona ili za 12,5 odsto.

Prema podacima Monstata, prošle godine uvezeno je svežeg paradajza za 5,7 miliona evra, krompira za 3,5 miliona, luka za 2,5 miliona, šargarepe za 1,3 miliona, krastavaca za milion evra, kupusa za 945.000, salate za 352.000 i ostalog svežeg povrća za još 3,7 miliona. Zamrznutog povrća uvezeno je za 2,3 miliona, suvog za 1,8 miliona, sušenog za 523.000, a konzerviranog za 194.000 evra.

Crna Gora je tokom prošle godine, prema podacima Uprave za statistiku, uvezla i jestive soli za 1,3 miliona evra iz čak 29 država i sa četiri kontinenta. Nekada privredni gigant, sada uništena i zatvorena ulcinjska Solana, nekada je proizvodila soli i do pet puta više nego što je cela Crna Gora mogla da pojede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!