NAGRADA ZA VEKOVE: Istoričar iz Berana Goran Kiković dobitnik "Zlatne značke"

V.KADIĆ

14. 09. 2020. u 09:55

BERANAC Goran Kiković, istaknuti istoričar, autor devet izuzetnih knjiga, glavni i odgovorni urednik časopisa "Glas Holmije" okitio se prestižnom nagradom - "Zlatnom značkom" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

НАГРАДА ЗА ВЕКОВЕ: Историчар из Берана Горан Киковић добитник Златне значке

Foto privatna arhiva

Vredno priznanje dobilo je na značaju kada se zna da su o njemu odlučivali Milovan Vitezović, Živorad Ajdačić i Zoran Avramović.

- Ponosan sam što sam deo ove lepe priče i što sam se našao u koloni srpskih intelektualaca i boraca za srpsku stvar u Crnoj Gori, ali i svuda gde Srbi žive. Ako je moj kvalitetan rad prepoznao veoma kvalifikovani žiri, onda je vredelo biti u rovu i boriti se za pravu stvar. Mnogo istorijskih događaja koje aktuelna crnogorska istoriografija gura pod tepih ili iskrivljuje uspeo sam uz dosta truda i napora da odbranim od laži. Istina se nije dala u lance vezati, a nama u Crnoj Gori ona je i danas preko potrebna - kaže, za "Novosti", nagrađeni Kiković.

URUČENjE

NAGRADA se dodeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti - za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture naroda i narodnosti Republike Srbije. Priznanje je ustanovljeno 1976. godine, i dodeljuje se pojedincima, a sastoji se od povelje - grafičkog listića i pozlaćene značke. Svečano uručenje zakazano je za 1. oktobar u 12 sati u beogradskom Narodnom pozorištu - scena "Raša Plaović" u Francuskoj 3.

Ovaj ugledni Vasojević jedan je od osnivača Srpskog kulturnog centra "Župan Prvoslav" - Berane, član Upravnog odbora od osnivanja, a obavljao je i funkciju predsednika i osnivača Srpskog istorijsko-kulturnog društva "Nikola Vasojević", dok je trenutno glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, istoriju i kulturu "Glas Holmije", koji izlazi na srpskom jeziku i ćirilici u Beranama. Kiković je član izdavačkog saveta časopisa "Srpsko slovo" iz Beograda, bio je član redakcije časopisa za obnovu srpske kulture i tradicije "Srbobran-Berane", član je Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju - Beograd, Jugoslovenske književne zajednice. Od 2. septembra 2017. godine Goran Kiković obavlja funkciju predsednika saveza udruženja Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline.

PRESTIŽNO Zgrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Foto privatna arhiva

Organizator je brojnih kulturnih događaja i tradicionalnih manifestacija - Savindanske svečanosti, Vidovdanske svečanosti, Čakorski memorija Branka Radeva Đukić, Dani sećanja na srpske junake i dobrovoljce, i druge koji obeležavaju slavnu prošlost predaka, afirmišu srpsku kulturnu baštinu na prostoru Vasojevića i Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)