77 GODINA OD RASFORMIRANJA LOGORA MAMULA: Mir i sloboda nemaju cenu!

V.V.

14. 09. 2020. u 08:55

HERCEGNOVSKA Organizacija boraca NOR-a 1941-1945. godine nije odustala od obeležavanja 77 godina otkako je rasformiran logor "Kampo Mamula" na ostrvu Lastavica na ulazu u Boku Kotorsku, mada je zbog pandemije korone, broj posetilaca bio ograničen.

77 ГОДИНА ОД РАСФОРМИРАЊА ЛОГОРА МАМУЛА: Мир и слобода немају цену!

Foto Opština HN

Vence i cveće u znak sećanja na 3.322 logoraša iz Boke, Istočne Hercegovine i Južne Dalmacije koji su za vreme italijanske okupacije tamnovali na Mamuli od 28. marta 1942. do 14. septembra 1943. godine, položili su članovi boračkih organizacija, predstavnici hercegnovske lokalne uprave i kompanije OHM Mamula koja je ostrvo i drevnu tvrđavu zakupila na 49 godina.

- Preživelo se i ne bih voleo da se takav slučaj ponovi na ovim prostorima. Narod neka živi u slozi, a preminulima neka je slava - poručio je preživeli logoraš iz Budve, Ivo Marković.

Sećamo se i pominjemo one koji su na ovom mestu patili i stradali zato što su voleli i branili svoj narod i slobodu, bila je poruka predsednika hercegnovske Opštine, Stevana Katića.

- Teror pod kojim su bili i od kojeg su mnogi stradali nikada ne sme da bude zaboravljen da se ne bi ponovio. Slaveći njihova imena i žrtve mi poručujemo - mir i sloboda nemaju cenu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna