DAKA DAVIDOVIĆ ZA NOVOSTI: Ovo je plan za oporavak Crne Gore

V. KADIĆ

08. 09. 2020. u 13:24

BEZ industrije, poljoprivrede, turizma nema ekonomskog oporavka Crne Gore. Potencijali sa kojima raspolažemo su fantastični i obećavaju preporod svakog crnogorskog građanina, radnika i seljaka.

ДАКА ДАВИДОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Ово је план за опоравак Црне Горе

Foto Arhiva V.N.

Moramo da radimo 24 sata dnevno ako mislimo da pokrenemo usnulu i prosrnulu privredu. Ona ne može da zavisi samo od turizma, a u to smo se uverili upravo u ovim danima i mesecima pandemije virusa korona. Zbog toga smatram da je neophodno u razvoj države uključiti i druge grane privrede, obezbediti da profunkcioniše poljoprivreda. Pod ovim nebom imamo dovoljno resursa da se narod prehrani.

Ono što moramo da pokrenemo je da naš seljak jednom prodiše i da Crna Gor obezbedi da svi tržišni viškovi od seljaka budu otkupljeni. To sa državnog aspekta nije veliki kapital, ali jeste nemerljiva pomoć za svakog seljaka. Država će naći načina da stimuliše poljoprivrednike jer je to od Boga dat teren preko Rožaja, Sinjajevine, Krnova, Bjelopavlićke i Zetske ravnice, nikšićkog i grahovskog polja.

Ovo u razgovoru, za "Novosti", kaže Miodrag Daka Davidović, biznismen i vlasnik kompanije "Neksan" iz Nikšića i veliki dobrotovor Srpske pravoslavne crkve. Upravo je on u svom rodnom gradu kad je bilo najteže spasavao kolektive ne samo u privredi i industriji nego i u sportu i kulturi. Nijedna kompanija ili institucija "u njegovo vreme" nije beležila minus, a grad podno Trebjese ekonomski je bio snažan. Na pitanje da li će u tom "prvom naletu" država moći da subvencioniše posrnulog crnogorskog seljaka odgovara potvrdno.

- Naravno! I ja garantujem da će naš seljak u tom biznisu imati prihod. Država će nakon pomoći, obezbediti da naš promoćurni seljak sebi obezbedi da može sa domaćinstvom lepo da živi - kaže Davidović.

Naš sagovornik podseća na minule godine u kojima su mnoge fabrike, radnički simboli zakatančeni i da koliko do juče nisu imali perspektivu.

- Sve što je rađeno u Crnoj Gori rađeno je nasilno. Kompanija "Neksan" je u jednom trenutku bila zainteresovana da kupi Železaru "Nikšić", obezbedili smo kredit od nemačkih banaka, ali su tada ljudi iz vrha države rekli - ne. Turskim investitorima je data prednost dok smo mi morali izaći iz te igre u koju su bili uključeni predsednici i premijeri Crne Gore i Turske - objašnjava Davidović. - Obećali su radnicima i građanima Nikšića preporod fabrike, a za "Neksan" su rekli da nismo sposobni da uložimo sredstva u investicije koliko će Turska moći da pomogne svojim biznismenima. Govorili su da će najveći problem biti to što železnica neće imati dovoljno kapaciteta da preveze robu koja će se proizvoditi u pogonima nikšićke fabrike.

Davidović smatra da su crnogorskoj privredi potrebna strana ulaganja to što pre.

- I to u nekadašnjim gigantima Železari, KAP-u, "Obodu", "3. januaru", brodogradilištu "Arsenal", "Polimki" i mnogim drugim kapacitetima koji su uništeni. Crna Gora ne može da preživi ako se ne vrati i drugim granama privrede. Tu mislim i na segment elektroprivrede, da mi izvozimo struju, a ne da dođemo u situaciju da budemo u mraku. Od izgradnje HE "Mratinje" nije izgrađen nijedan novi projekat u poslednjih 50 godina! Energetski potencijali su ogromni i moraju se sagraditi nove elektrane koje će raditi država i neće ugrožavati životnu sredinu. Država može da sagradi energetske projekte, a ako bude potrebe da ih posle toga i proda.

INVESTITORI

U CRNOJ Gori se sve uvozi od čačkalice do lokomotive, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 17 odsto prema podacima Monstata. To znači da se šest puta više uvozi proizvoda nego što se izvozi i to je nešto što ne može nijedna država na svetu da podnese. Moraju se obezbediti invenstitori koji će unaprediti crnogorsku ekonomiju - poručuje Davidović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki