PUT OD 11 MILIONA EVRA TONE: Obnova saobraćajnice od Berana do Petnjice mesecima noćna mora meštana i izvođača radova

Milutin SEKULOVIĆ

05. 08. 2020. u 06:23

TEMELjNA rekonstrukcija puta Berane - Petnjica, pompezno promovisana video-spotovima, koja je, činilo se urađena na kvalitetan način, za šta je izdvojeno 11 miliona evra, donela je probleme meštanima područja kroz koji put prolazi, ali, i investitoru i izvođaču radova, firmi "Bemaks" iz Podgorice.

ПУТ ОД 11 МИЛИОНА ЕВРА ТОНЕ: Обнова саобраћајнице од Берана до Петњице месецима ноћна мора мештана и извођача радова

M. Sekulović

Iznenada, u blizini zgrade škole na Goraždu pojavilo se ogromno klizište, pa je put na nekoliko mesta potonuo, a na jednom jednostavno nestao.

- Rekonstrukcija puta nije odrađena na valjan način i to će imati dalekosežne negativne posledice - revoltirani su meštani MZ Polica.
Predsednik ove mesne zajednice Boban Veljić kaže da su tokom rekonstrukcije ukazivali na brojne propuste.
- Ukazivali smo da put preko Police dobrim delom prolazi preko nestabilnog terena, kao i da podloga na koju je stavljen asfalt nije urađena na propisan način. Nije vredelo, niko to nije uzimao za ozbiljno. Mi tražimo odgovornost za one koji su olako shvatili primedbe i u posao ušli bez detaljnih geoloških ispitivanja terena - kaže Veljić, koji je kao i meštani ogorčen što se put mesecima ne sanira.

M. Sekulović

Loše urađen posao


Kolovoz, na ovom i još nekoliko mesta, predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju. Osim toga, realna je opasnost da put nastavi da tone, jer nije pre rekonstrukcije bilo neophodnih radova kojima bi se ispitala stabilnost terena.
- Zar logika i struka nisu nalagale da se to uradi pre izgradnje puta, a ne da se ide obrnutim redom - pitaju se meštani, koji ističu da su i trotoari za pešake urađeni nepropisno. - Široki su svega metar, a najmanje je trebalo da budu širi za još 60 santimetara. Osim toga, uz kolovoznu traku nema ni bankina, kosine na putu su ostavljane pod uglom od skoro 90 stepeni tako da su se iznad saobraćajnice na više mesta pojavili odroni. Na mestima gde je to preko potrebno nema potpornih zidova.
"BEMAKS": OZBILjAN PROBLEM
- REČ je o ozbiljnom problemu koji se pojavio nakon pomeranja zemljišta, a radi se o više od dva hektara, što govori o razmerama problema. Zemljište samo tone u širem krugu tako da proces sanacije zahteva dubinska geološka ispitivanja kako bi se uradio projekat kompletnog područja, ne samo o sanaciji u putnom delu - saopšteno je ovim povodom iz kompanije "Bemaks".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!