UNIŠTENA REKA, ELEKTRANA ''DIVLJE'' GRAĐENA: Gnevni građani Bara Kraljskih zaustavili radove na gradnji male HE

M. SEKULOVIĆ

26. 07. 2020. u 20:09

GNEVNI građani Bara Kraljskih u opštini Kolašin zaustavili su radove na gradnji male HE na ulazu u Regionalni park prirode Komovi.

УНИШТЕНА РЕКА, ЕЛЕКТРАНА ДИВЉЕ ГРАЂЕНА: Гневни грађани Бара Краљских зауставили радове на градњи мале ХЕ

Foto M. Sekulović

Na apel da im pomognu, u tom ''poslu'' učestvovali su i aktivisti ekolkoloških  nevladinih organizacija, i ''neimari'' su oterani sa gradilišta i makar privremeno spašena reka Čestogaz na ulazu u Regionalni park prirode Komovi.

- Po tvrdnji građana investitor je "Dekar" d.o.o. iz Podgorice a izvođač radova "Igma Grand" d.o.o. iz Andrijevice. Oni  su započeli gradnju mHE na ovoj rečici bez pretnodno pribavljenih dozvola i saglasnosti  za gradnju. Nakon skupa građana koji su zastavili radove, ekološki aktivista Milorad Mitrović je u ime građana podneo krivičnu prijavu u kolašinskoj policiji protiv investitora i izvođača radova. On očekuje da će državni tužilac naložiti izviđajne i druge radnje i da će aktivnosti kojim je devastirana rečica dobiti i sudski epilog, kažu iz Koalicije za održivi razvoj.

Kako je rečeno iz ove koalicije građani su u prisustvu službenika komunalne policije iz Kolašina obišli radove nakon čega su upozorili radnike da obustave radove i napuste gradilište.

- Investitor nema ni jedan validan dokument na osnovu kojih bi mogao započeti ovakav posao. Očito, radi se o potpunoj devastaciji prirode i rečice - tvrde ekološki aktivisti koji su bili na mesta gradnje, gde nema istaknute table, nema poslovođe, niti nadzornog organa, a komunalna policija je mogla samo da konstatuje zatečeno stanje i moraće naknadno da od investitora zatraži dostavljanje dokumentacije.

Foto M. Sekulović

- Pored seče šume i probijanja puta do mesta na kome je planiran vodoahvat izvođač radova je uradio i temelje za buduću branu. Na trasi same rečice vidljive su potpune devastacije korita reke, probijen je put i iskopani su kanali i postavljene cevi prečnika 800 milimetra u dužini od preko sto metara - kažu iz KOR, koji su napravili foto elaborat o zatečenom stanju na divljem gradilištu, na kome su ostale građevinske mašine, kojima će, kako su istakli meštani, biti zabranjeno svako pomeranje, jer je uvedena blokada radova, ali i danonoćna dežurstva meštana...

Foto M. Sekulović

Ekološki aktivisti su bili frapirani tvrdnjama meštana da do nedavno nisu ni znali da se išta planira, a kamo li gradi mHE na Čestogazu, odnosno da nije bilo javnih rasprava na kojim bi građani  bili upoznati sa planom izgradnje i kako bi dali svoje eventualne primedbe na plan projekta.

Foto M. Sekulović

- Jednu reku su nam uspeli ukrotiti i uhvatiti u cevi, ali namera da se ukrote i ove pritoke Drcke i Tare biće osujećena - kaže jedan od meštana Novica Dragojević, koji je istakao da su ljudi spremni i životima da branr svoje tri reke, Čestogaz i Ljubašticu i Crnu i dodao da je Podkomovlje do te mere posečeno i iskrčeno da se slobodno može nazvati "Park devastacije" a ne Regionalni park prirode.

Foto M. Sekulović

Foto M. Sekulović

Foto M. Sekulović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar