POLAŽU TEMELJCE BAŠ PRED IZBORE: MANS istraživao kako DPS finansira političke kampanje

V. KADIĆ

27. 07. 2020. u 07:54

RASTRČALI su se funkcioneri vladajuće Demokratske partije socijalista ovih dana po terenu najavljujući i otvarajući "kapitalne" projekte, a sve u susret predstojećim izborima koji su zakazani za 30. avgust.

ПОЛАЖУ ТЕМЕЉЦЕ  БАШ ПРЕД ИЗБОРЕ: МАНС истраживао како ДПС финансира политичке кампање

Foto VN

Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštava da su od 26 radnih junskih dana i prve polovine jula funkcioneri u svojstvu državnih zvaničnika na terenu proveli čak 20 dana!

U tome je prednjačio potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović, koji je obilazio postojeće i najavljivao nove projekte u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Bijelom Polju i na Žabljaku. Ukupna vrednost kredita, subvencija, najavljenih i završenih radova koje je Simović tom prilikom promovisao, iznosila je više od pet miliona evra.
Aktivan u predizbornoj kampanji je i premijer Duško Marković, koji je sa lopatom u rukama polagao kamen temeljac gde je stizao - na gradilištima po Podgorici, Danilovgradu, Kotoru, Cetinju i Bijelom Polju. Ukupna vrednost projekata koje je Marković najavio u predizbornom periodu iznosi više od 60 miliona.

Foto VN

- Crna Gora izbornu 2020. godinu dočekuje sa teretom brojnih neprocesuiranih afera koje se upravo odnose na nelegalno finansiranje kompanija političkih partija. "Koverta", kao jedna od ključnih afera kojom su dodatno potvrđene sumnje da se vladajući DPS finansira iz nelegalnih izvora, još nije dobila konačan epilog - navodi Dejan Milovac, iz Istraživačkog centra MANS.

On podseća da je priznanje DPS-a da svoje kampanje finansira iz sredstava koja nisu prijavljena nadležnim organima došlo i od samog šefa te partije, aktuelnog predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića.
- I u tom slučaju izostala je adekvatna reakcija tužilaštva koje nije dalje proveravalo navode prvog čoveka DPS-a. Epiloga u vidu optužnice nema ni u slučaju donacija sa Vrela Ribničkih, koje se takođe odnose na kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine - kaže Milovac. - MANS je ranije otkrio šemu po kojoj je DPS od građana koji žive u jednom od najsiromašnijih podgoričkih naselja prikupio čak 30.000 evra, po sistemu koji je primenjen i u slučaju zaposlenih u javnim preduzećima.
U ovoj NVO podsećaju da je zloupotreba državnih resursa i funkcija svojevremeno bila notirana i od strane posmatračke misije ODHIR-a tokom predsedničkih izbora 2018. godine.

"CRNI FONDOVI"

- DA DPS za finansiranje svojih kampanja koristi "crne fondove" dodatno je potvrđeno i kroz aferu "Koverta", gde smo saznali da deo novca koji ova partija koristi kako bi opstala na vlasti dolazi od crnogorskih tajkuna. I pored otvorenog priznanja da se DPS finansira i sredstvima koja nisu zvanično evidentirana, specijalni tužilac Katnić još nije ispitao sumnje da se kroz izborne kampanje DPS pere novac - kažu u MANS.

Analiza MANS-a pokazuje da je institucionalna podrška predstojećoj kampanji bila posebno vidljiva u Podgorici.

- Za svega mesec dana državni i visoki funkcioneri glavnog grada promovisali su početak mahom infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti više od 42 miliona evra. Da su neki od ovih projekata tempirani za predizbornu kampanju pokazuje izgradnja puta Golubovi - Mataguži, za koju je tender trebalo da bude raspisan krajem 2020. Ipak, ugovor za posao vredan blizu 900.000 evra je potpisan u maju ove godine, a početak izgradnje najavljen svega nekoliko dana nakon što je Đukanović raspisao izbore - navodi MANS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri