U PAKETU 1,22 MILIJARDE: Podgorica usvojila treći set mera pomoći građanima i privredi

Z.Z.

25. 07. 2020. u 06:49

USVOJEN je novi socio-ekonomski paket za pomoć privredi i građanima za saniranje posledica korona krize.

У ПАКЕТУ 1,22 МИЛИЈАРДЕ: Подгорица усвојила трећи сет мера помоћи грађанима и привреди

Foto VN/Tanjug/df

Paket "težak" 1,22 milijarde evra, poručeno iz izvršne vlasti, neće ugroziti finansije, niti će zbog njegove realizacije biti novih zaduživanja. Konkretno turistička delatnost imaće jednogodišnje smanjenje PDV na hranu i piće sa 21 na sedam odsto. Takođe, subvencije na zarade, ali i mogućnost refinansiranja kredita, za koje će država plaćati kamate od 12 do 24 meseca. Do 2024. godine, do kada je i oročen socio-ekonomski program planirana su izdvajanja za poljoprivredu vredna skoro 90 miliona evra, odnosno za inovacione projekte, ulaganja u IT sektor 30 miliona.

Odlučeno je i da država nastavi još tri meseca, dakle jul, avgust, septembar, da subvencionira zarade u delatnostima koje su bile zatvorene merama NKT-a u punom iznosu minimalne bruto zarade, a za ugostiteljstvo i drumski saobraćaj, te zaposlene koji su u samoizolaciji ili karantinu, roditelje ili staratelje dece do sedam godina zbog zatvaranja vrtića 50 odsto minimalca.
- Procene su da će za to trebati još 18 miliona evra, a obuhvatiće 3.500 preduzeća, odnosno 25.000 zaposlenih. Moram istaći i da će subvencije za nova zapošljavanja biti 70 odsto minimalne zarade - rekla je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije.
U utorak će se pred poslanicima naći predloženi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. I to dopunjen amandmanom DPS da povećanje od 13 odsto obuhvati sve penzionere koji primaju minimalnu penziju od 128 evra.

Damjanović: Predizborni marketing

PAKET se donosi 38 dana pred izbore i neodoljivo podseća na politički, predizborni marketing.

- Dokument na 217 strana više podseća na strategiju regionalnog razvoja do 2024. godine nego na urgentni paket pomoći privredi i građanima. Ako se izuzmu direktna davanja od 15-20 miliona evra i podršku turističkoj privredi od oko miliona, a gubi se i 600 miliona evra, teško se može govoriti da je treći paket usmeren na saniranje posledica korona krize - smatra Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik.

- Odlučili smo da zaštitimo najranjivije i da se svima isplati razlika retroaktivno od januara ove godine. Osim toga, u avgustu ćemo isplatiti jednokratnu pomoć po 200 evra korisnicima materijalnog obezbeđenja i boračkih nadoknada - najavio je premijer Duško Marković.

On je naglasio da treći paket pomoći neće ugroziti javne finansije, da je novac obezbeđen kroz rebalans budžeta. Sve potrošačke jedinice zadužene su da u roku od deset dana revidiraju svoje budžete i da od nepotrošenog novca uštede najmanje deset odsto. Smanjiće kirije za smeštaj 30 odsto, a ukoliko to ne mogu tražiće jeftiniji prostor. Procene su da bi ušteda mogla biti 17 miliona evra.

DF: SMANjENjA POSLE IZBORA

- OVO je jedna vesela vlada, sa veselim premijerom koja ovih dana sa svojom pričom uveseljava javnost. A suština je da nas nakon izbora, koji nisu slučajno zakazani u vreme najveće epidemije, očekuje smanjenje zarada u javnom sektoru. Prema našim saznanjima i uvođenje kriznog poreza i to 15 odsto na sve plate iznad 15 odsto. Bilo bi pošteno da ova vlada kaže penzionerima, koji su njihovo čvrsto biračko telo, da će im smanjiti penzije - rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

- Planirano je i smanjenje broja službenih vozila i da se po tom osnovu uštedi pet miliona. U planu je i predlaganje izmena Zakona o zaradama u javnom sektoru kako bi se izjednačila politika zarada u preduzećima gde je država većinski vlasnik - nagovestio je premijer Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)