RADNA MESTA PRE KORONE: Nema smisla da zbog povećanja obolelih trpi privreda

Z. Z.

22. 07. 2020. u 07:25

BESMISLENO je očekivati da zatvaramo privredu svaki put kad beležimo rast broja inficiranih novim virusom korona, ocenila je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije. Poručila je da bi to bilo neodgovorno.

РАДНА МЕСТА ПРЕ КОРОНЕ: Нема смисла да због повећања оболелих трпи привреда

Foto Predsedništvo Srbije

Najavila je da će treći paket ekonomskih mera biti predstavljen u četvrtak, pošto ga Vlada usvoji na sednici.

Sve češće čuju se ocene o novom zatvaranju pojedinih delatnosti zbog rasta broja inficiranih virusom korona. To je, poručuje Sekulićeva, neodrživa opcija, pa poziva na odgovorno ponašanje, poštovanje mera i očuvanje radnih mesta. Ističe da je u prvom talasu to bilo neophodno, kako kaže, radi očuvanja zdravlja građana, ali i da bi se naučili kako živeti u novim uslovima.

- Bilo bi neodgovorno i besmisleno da svaki put kada imamo pojavu većeg broja zaraženih zatvramo privredu. Besmisleno je iz prostog razloga što ne znamo koliko će sve ovo trajati, a moramo voditi računa o očuvanju radnih mesta - naglasila je Sekulić.

Kroz drugi paket pomoći za subvencioniranje zarada zaposlenima u zatvorenim i ugroženim delatnostima za april i maj je isplaćeno više od 33 miliona evra za više od 15.000 preduzeća, odnosno 65.000 zaposlenih. Otvaranjem ekonomije manji je obim podrške države zbog krize, ali sektor turizma, ugostiteljstva i drumskog saobraćaja dobio je subvencije za isplatu junskih zarada.

RAST UPRKOS zdravstvenoj KRIZI

SEKULIĆEVA je zaključila da je i pored krize izazvane virusom korona bilo industrijskih delatnosti gde je u prvih pet meseci ove godine zabeležen rast i to u u sektorima vađenja rude i kamena, energetike, poljoprivrede, oblasti digitalnih usluga.

- Isplatili smo ovih dana više od četiri miliona evra za preko 3.000 preduzeća odnosno 17.000 zaposlenih - kazala je Sekulićeva.

A treći paket, poručuje ministarka, biće kao i prethodna dva pravovremen, dostavljanje zahteva elektronsko i jednostavno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati