TEST OD 102 KANDIDATA POLOŽILO SAMO 12, A SVI NOSIOCI DIPLOME "LUČA": Poražavajući rezultati crnogorskih maturanata

b. Dabić

11. 07. 2020. u 15:48

KOLIKO se spustio kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori pokazali su frapantni rezultati prijemnog ispita Medicinski fakultet Univertizeta Crne Gore.

ТЕСТ ОД 102 КАНДИДАТА ПОЛОЖИЛО САМО 12, А СВИ НОСИОЦИ ДИПЛОМЕ ЛУЧА: Поражавајући резултати црногорских матураната

Foto: B. Dabić

Studiranje na Medicinskom fakultetu uvek je predstavljalo sinonim učenja, i godinama unazad prvi upisni rok je ostavljao "ispod crte" mnogobrojne odlikaše. Ove godine dogodilo se veoma neprijatno iznenađenje, koje je nametnulo pitanje kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori. Prijemni na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, od 102 kandidata, položilo je samo njih 12.

Na ovaj problem ukazala je poslanica Branka Bošnjak (DF) u Skupštini Crne Gore, navodeći da 90 svršenih srednjoškolaca sa diplomom "Luča" nije položilo prijemni ispit za upis na Medicinski fakultet.

- Desilo se nešto neverovatno. Pozivam ministra da podnese ostavku. Medicinski fakultet upisuju samo oni koji imaju diplomu "Luča". Njih 90 nije položilo ispit, a od ovih koji su položili, niko nije položio sa odličnim - kazala je Bošnjakova.

Poslanica je pozvala Ministarstvo da "Luču" ukine.

PRAVILNIK

Prodekanka je objasnila da je vrednovanje uspeha iz srednje škole, kao i prijemnog ispita utvrđeno Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore. Za studijski program Farmacija,ove godine nije bilo prijemnog ispita.

- Očigledno je da se, pogotovo u malim sredinama, vrši pritisak da se đacima poklanjaju ocene. Ovo je gore od korone. Upaljen je crveni alarm, ti ljudi treba da nas leče - kazala je Bošnjakova.

Za razliku od prošle godine, ove godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore zainteresovani kandidati za upis polagali su prijemni ispit za studijske programe Medicina i Stomatologija,iz hemije i biologije.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta prof. dr Aleksandra Božarić Vuksanović ranije je navela da su materijal za pripremu prijemnog ispita iz biologije i hemije udžbenici srednje škole, koji prema Pravilniku zadovoljavaju kriterijume za upis na Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore, a po modelu oblasti do sada korišćene brošure "Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita, Beograd 2009. godine" - za polaganje prijemnog ispita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)